Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » 3300 Alfa-støvler til fronten levert: – Et skrikende behov

3300 Alfa-støvler til fronten levert: – Et skrikende behov

– Vi har sett soldater med sandaler. Nå får de skikkelige støvler på beina.

Det forteller Per Rygh (36) i Fritt Ukraina. Han og andre frivillige har de siste ukene sørget for at hele 3313 par marsj- og kraftige turstøvler har kommet frem til fire brigader i den ukrainske hæren. Finansieringen har én donor sørget for.

Nå er altså over 3000 ukrainske soldater skikkelig skodd, blant annet med kvalitetsstøvler som også norske soldater bruker i tjeneste.

– Vi må rette en stor, stor takk til de som ha gitt midler til dette. I tillegg må vi takke Willy Padøy i Padøy Transport, som stilte med gratis transport i stor lastebil og med spedisjon. Det viser at viljen til å hjelpe ukrainerne er stor, forteller Rygh.

Rygh forteller om et stort behov for det meste av utstyr ved fronten. Ukrainerne har vært hardt presset de siste månedene av de russiske okkupasjonsstyrkene. Ennå har ikke den store våpenleveransen fra vestlige land kommet frem.

Men det er ikke bare våpen soldatene trenger for å slå fienden tilbake:

– Det er et skrikende behov. I en krigssituasjon er det behov for alt du kan få – hele tiden. Vi har sett bilder av soldater i sandaler. Her har vi fått en generøs donor som har gitt soldatene kvalitetsutstyr. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på disse støvlene. Så dette er en veldig viktig leveranse for Fritt Ukraina, forteller Per Rygh.

Rygh har vært frivillig i Fritt Ukraina helt fra første leveranse, høsten 2022. Organisasjonen er helt og holdent drevet på frivillig basis av over hundre kvinner og menn.

Det er ikke første gang en donor har sikret støvler til fronten. I april 2023 ble 4000 par støvler sendt av gårde. Nå er altså ytterligere 3313 par framme.

Men denne gangen gikk ikke leveransen problemfritt.

Der ble nemlig Padøy Transport stående i en endeløs kø, fordi polske bønder har blokkert grenseovergangen i en protestaksjon.

– Vi havnet i en kø med flere hundre vogntog som ventet på å kjøre over grensen mellom Polen og Ukraina. Vi snakket med en sjåfør som hadde brukt 39 dager på en tur inn og ut. Lastebilene står i ingenmannsland uten tilgang på vann, mat og sanitære forhold for sjåførene. Veldig frustrerende, sier Padøy til Bergen Arbeiderblad.

Men til slutt kom støvlene over. De er nå fortelt på fire brigader ved fronten.

Utenriksdepartementet understreker at hjelpen fra frivillige organisasjoner er viktig:

– All støtte til Ukraina er viktig. Støtten fra frivillige organisasjoner, som Fritt Ukraina, er konkrete uttrykk for nordmenns solidaritet med ukrainerne i deres forsvarskamp. Dette er viktige supplement til den offentlige støtten Norge gir gjennom Nansen-programmet, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til BA.

Se video her: