Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Fabian (23): Fra GSV til Ukraina

Fabian (23): Fra GSV til Ukraina

Fabian Roman Moltzau. Foto: Lars Bugge Aarset

Da Russland invaderte Ukraina, hadde 23 år gamle Fabian Roman Moltzau nettopp gjennomført tjenesten som grensejeger i Finnmark. Han var yngste deltaker på en av Fritt Ukraina sine transporter i juni.

– Det var veldig sterkt å høre soldatene fortelle om hvordan de opererer ved fronten. Om mange liv som går tapt og hvordan de holder motivasjonen oppe. De kjemper for landet sitt og for sin egen familie. Det er jo ikke lenge siden jeg selv var i tjeneste på grensen til Russland, sier han, så Russland føles veldig nærliggende, forteller Fabian Roman Moltzau.

Ukrainske spesialsoldater Foto: Lars Bugge Aarset
Ukrainske soldater i etterretningstjenesten Foto: Lars Bugge Aarset

– Det føles som om soldatene som kjemper like gjerne kunne vært oss. Så å møte soldatene gjorde definitivt inntrykk, fortsetter han.

“Fields of Mars”

– Det som gjorde sterkest inntrykk, det må ha vært besøket på “Fields of Mars”.

Dette er kirkegården der de gravlegger soldater som har dødd i strid.

– Det var veldig spesielt å se ferske graver til folk på min egen alder. Dette kunne like gjerne kunne vært mine kompiser eller meg, sier Fabian.

Krigskirkegården "Fields of March" Foto: Lars Bugge Aarset
Krigskirkegården “Fields of Mars” i Lviv. Foto: Lars Bugge Aarset

Planlegger seiltur

Opprinnelig er Fabian fra Nittedal, og nå studerer han samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen, og jobber litt ved siden av.

– Neste år så skal jeg seile, forteller han.

Turen er under planlegging, og så da blir det ett år med seiling.

Engasjement i familien

Fabian Roman Moltzau. Foto: Lars Bugge Aarset
Fabian Roman Moltzau. Foto: Lars Bugge Aarset

Situasjonen i Ukraina har det vært et stort samtaleemne i hjemmet og ved middagsbordet i familien til Fabian.

– I tillegg er stefaren minm Torbjørn Seljevoll, veldig engasjert i Fritt Ukraina. Han har vært nedover en rekke ganger med både pickuper og materiell. Så da ville jeg også være med å bidra, sier Fabian.

Tilbake i strid samme dag

Bilen Fabian kjørte var en Ssangyong pickup. Sammen med en annen Ssangyong ble bilen overlevert til “Løven” og hans soldater. “Løven” er skvadronsjef i GUR, en avdeling innen etterretningstjenesten som opererer droner.

– Det var tydelig at soldatene satt stor pris på både bilene og utstyret vi hadde med, sier Fabian.

Soldatene hadde vært i kamp om morgenen. De tok bilen i bruk med en gang og skulle direkte tilbake til fronten etterpå.

Pickupen som Fabian kjørte var del av en leveransene i juni. Den bestod av til sammen ti biler, tre ATV-er, droner, PC-utstyr og skjermer, 3D-printere, kamuflasjenett og kraftige powerbanks. Dette var Fritt Ukraina sin transport nummer 31.

– Jeg ønsker å fortsette å bidra så lenge det er krig i Ukraina, avslutter Fabian.

Per Christian Johannesen, Fabian Roman Moltzau, Yrjar Garshol, Irene Avetisian, Jonny Hesthammer, Hugo Haeslich, Lars Bugge Aarset, Torbjørn Seljevold og Einar Brask sammen med de ukrainske spesialsoldatene som mottok biler og utstyr. Foto: Fritt Ukraina
Per Christian Johannesen, Fabian Roman Moltzau, Yrjar Garshol, Irene Avetisian, Jonny Hesthammer, Hugo Haeslich, Lars Bugge Aarset, Torbjørn Seljevoll og Einar Brask sammen med de ukrainske soldatene som mottok biler og utstyr. Foto: Fritt Ukraina