I vinter har elevene ved Strømmen videregående laget ovner til ukrainske soldater. Så snart ovnene var ferdige ble de med på Fritt Ukraina sin hjelpesending i april. Nå er de på plass i Ukraina.
– Varme kan være forskjell på liv og død ved fronten, sier lærer Thomas Berg som underviser elevene på TEK-avdelingen ved Strømmen videregående skole på Romerike. Det var han som ga elevene ideen om å lage ovner til soldatene. Berg har tidligere vært frivillig for Fritt Ukraina, og har selv kjørt ned biler og utstyr til fronten.
Les også: Elevene sveiset ovner – gir soldatene varme
Godt mottatt av ukrainerne
I Lviv ble ovnene ble overlevert til representanter for NGO-en som Fritt Ukraina samarbeider med. Derfra transporteres de videre til avdelingene i felten. Ovnene ble godt mottatt av ukrainerne.
– Selv om temperaturene stiger om dagen, er det fortsatt svært kaldt om nettene i skyttergravene. Ovnene vil nok vise sin fulle nytte når det blir kaldt igjen til høsten.
Det sier Torbjørn Seljevoll. Han sto for transporten både av ovnene og pickupen han kjørte nedover.
– Vi var åtte mann på turen. Jeg kan vel nevne at det er smått med damer på disse transportene, sier Seljevoll. Vi kjørte nesten 2 000 km i kolonne fra Norge via Polen til Lviv i vestlige Ukraina.
Denne gangen var transporten på til sammen ni kjøretøy i form av pickups, varebiler og en ATV. I tillegg til ovner bestod leveransen av både droner, kommunikasjonsutstyr og annet kritisk utsyr. Fritt Ukraina leverer kun utstyr etterspurt av samarbeidene NGO-er mottok utstyret og forestår utkvitteringen til styrkene. Utstyret ble godt mottatt av ukrainerne, sier han.
Sterke inntrykk i Lviv
Hele delegasjonen ble igjen et døgn i Lviv der de fikk møte varaordfører som orienterte om den kritiske situasjonen i Ukraina.
– Vi besøkte sårede soldater på sykehusets Lviv. I tillegg overvar vi en soldats begravelse og besøkte æreskirkegården i Lviv hvor det siden starten på fullskalainnvasjonen er begravd over 600 soldater. Det å møte mennesker som gir mye, og noe alt, for landet sitt, er sterkt. Jeg var ikke den eneste i reisefølget som titt og ofte måtte bruke håndbaken for å tørke en tåre, sier Seljevoll.
«Det er bedre å gjøre litt, enn å mene mye»
Torbjørn Seljevoll er en 50 år gammel Tromsøværing og jurist fra Universitetet i Tromsø. Han jobber som leder av Bufetats nasjonale enhet for godkjenning av barnevernsinstitusjoner.
– Mitt engasjement for Ukraina har vart siden fullskalainvasjonen i 2022, og kommer nok av en helt grunnleggende rettferdighetsfølelse, sier han. Det er ikke greit at Russland invaderer et selvstendig land som ønsker å leve i fred. Da er det vår plikt som stat, og enkeltindivid, å gjøre det vi kan for å hjelpe ukrainerne i deres forsvarskamp mot invasjonsstyrkene
– Jeg er også «avdanket kommunepolitiker» for Høyre i Nittedal, sier Seljevoll. Hans bidrag til Ukraina besto innledningsvis av å donere sine honorarer fra kommunestyremøtene, først til Kirkens Nødhjelps arbeid i Ukraina, og så fra begynnelsen av 2023 valgte han å gi honorarene til Fritt Ukraina. Høsten 2023 var Seljevoll med på sin første leveranse til Ukraina, og det har totalt blitt fire turer så langt.
– Jeg drar gjerne på flere turer så lenge det er behov for det. Jeg lever etter Roy Jakobsen sitt motto: «Det er bedre å gjøre litt, enn å mene mye», sier Torbjørn Seljevoll.