Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Elevene sveiset ovner – gir soldatene varme

Elevene sveiset ovner – gir soldatene varme

Av Roy Conradi Andersen

STRØMMEN: Elevene ved Strømmen videregående skole ville ikke at de ukrainske soldatene skulle fryse i skyttergravene. Nå har de laget 16 spesialovner som snart er på vei.

– Varme kan være forskjell på liv og død ved fronten. Jeg tror mange av elevene gjennom dette har fått et mye mer personlig forhold til hva det vil si å være soldat i krig.

Thomas Bergh ga elevene ideene til ovn-prosjektet.

Det sier lærer Thomas Berg (46). Han underviser elevene på TEK-avdelingen ved Strømmen videregående på Romerike. Berg har tidligere vært frivillig for Fritt Ukraina, og har selv kjørt ned biler og utstyr til fronten.

Og da skolen trengte et nytt prosjekt, kom Thomas på ideen med ovnene. Han skaffet tegninger fra Sverige.

Så satte de i gang: 15 elever i alderen 16-17 år har i flere uker klipt plater, skjært og sveiset sammen de små, men svært allsidige ovnene.

– De har gjort alt, hele prosessen. Det har vært mye læring i prosjektet, forteller han.

Slik ser de elevproduserte vedfyrte skyttergravsovnene ut.

Ovnene er vedfyrte, og er helt sammenleggbare, hvor både pipe og bein kan tas av. Lette er de også, vekten er bare 20 kilo. Dermed er ovnene lette å transportere.

– De er svært allsidige. De gir varme i de kalde skyttergravene, men du kan også varme mat og vann på dem – og kanskje like viktig: Tørke klær, forteller yrkesfaglæreren.

Generalsekretær i Fritt Ukraina, Natalia Golis, var for få dager siden i Strømmen og fikk ovnene overlevert. Der fortalte hun elevene om situasjonen i Ukraina, og hvordan det er å være i krig – og hvor viktig det er for vanlige folk å hjelpe ukrainerne i kampen om å overleve som folk og land.

– Dette er helt fantastisk initiativ, og viser at frivillighet er å gi noe mer av seg selv og se at det faktisk monner. Jeg er helt rørt, sier Golis.

Hun fortsetter:

Her er Natalia Golis sammen med elevene fra Strømmen videregående skole som har laget de 16 spesialovnene.

– Ovnene skal varme soldater ved fronten, men ungdommene kan være trygge på at slike donasjoner varmer like mye tilbake. For soldatene handler ikke bare om hva de får, men også vissheten om at noen bryr seg. Den moralske backingen de opplever er også svært viktig, sier generalsekretæren.

Nå jobber hun og de andre frivillige i Fritt Ukraina for å få ovnene transportert til Ukraina så raskt som mulig. Selv om temperaturene stiger om dagen, er det fortsatt svært kaldt om nettene i skyttergravene.

Thomas Berg merker at ungdommene har vært ivrige.

– De synes det har vært gøy. Og de var nok ikke forberedte på det de fikk høre i dag av Natalia, om kampene og krigen. Det ga dem nok en aha-opplevelse. Jeg tror de kanskje først nå forstår hvor mye det de har gjort betyr for andre. Og det var litt av planen, sier han.

Les flere nyheter fra Fritt Ukraina her.