Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Eks-jagerflypilot Morten (70): – Vi må bidra, ikke bare snakke

Eks-jagerflypilot Morten (70): – Vi må bidra, ikke bare snakke

Tekst og foto: Roy Conradi Andersen

Portrett: Våre frivillige

KYIV: I 1981 måtte Morten Køpke (70) skyte seg ut av et F16-jagerfly etter å ha blitt truffet av en trane. Nå leverer han droner til ukrainske soldater ved fronten for Fritt Ukraina.

– Først og fremst fordi jeg mener at noen må gjøre noe for å forsvare det vestlige levesett og demokrati. Den kampen utkjempes nå fysisk. Vi må bidra, ikke bare snakke, sier Køpke.

Slik så det ut da Morten Køpke fløy F16 på 1980-tallet. Foto: Luftforsvaret.

Han er nettopp kommet tilbake fra sin femte leveranse for Fritt Ukraina.

Denne gangen kjørte han og fem andre frivillige ned fem biler, 20 droner, syv teodolitter (landmåleutstyr), stridsvester, personlig verneutstyr og reservehjul, direkte til kampbataljoner som kjemper ved fronten i Ukraina.

– Det sterkeste med disse turene er at vi treffer dem som kjemper helt ute i skuddlinjen. Da får man et helt annet inntrykk av hva som faktisk skjer ved fronten. Det å for eksempel møte spesialstyrker som setter stor, stor pris på et infrarødt kikkertsikte, gjør at jeg skjønner man at det man gjør, faktisk betyr mye, mener 70-åringen.

Morten Køpke er flypioner i Norge. Bærumsmannen startet som jagerflyger på 1970-tallet, først med F5, før han gikk over til F104 Starfighter. Og han var med i første kull som gikk over til de moderne F16-flyene da de kom i 1980.

Funnstedet der Mortens F16-fly traff bakken. Foto: Luftforsvaret.

Bare ett år senere inntraff den første store ulykken med de nye jagerflyene. Under trening, i 850 km/t, traff han en trane som braste inn i cockpiten og traff piloten i ansiktet og brystet med svært stor kraft.

Likevel klarte Køpke å trykke på nødknappen og skyte seg selv ut av flyet mens flyet gikk i bakken.

I seks år drev han med avskjæring av russiske fly utenfor Nord-Norge.

Senere ble han sivil pilot i Braathens, før han ble sjefspilot i SAS, en jobb han hadde frem til 2009. Senere har han arbeidet som selvstendig næringsdrivende, blant annet med å lage krisehåndteringssystemer for større selskaper.

– Det hele startet med at jeg ga en sum penger til Fritt Ukraina. Senere ble jeg invitert med som sjåfør. Jeg synes disse turene er viktige og gir stor mening for meg. Dessuten er det hundre prosent transparerent, og sånt er viktig for meg.

Under siste tur fikk han blant annet møte en spesialavdeling som er en spydspiss i det som nå er blitt en helt ny krigføring i luften: Dronekrigen.

I starten av mars 2024 var Køpke med disse frivillige i Ukraina med utstyr. Fra venstre: Rasmus Hansson, Morten Køpke, Yrjar Garshol, Erik Bjørndal og Odd Ivar Seth.

– Det er ingen tvil om at vi nå står overfor en helt ny type krigføring. Likevel: Jagerfly kan ta med mye tyngre våpen, de kommer seg fort frem og kan levere mye med stor kraft. Selve flygingen kan du erstatte med droner, men jeg tror fortsatt jagerfly vil spille en rolle, også fordi beslutningstakeren sitter i cockpiten.  Men jagerfly er dyrt og krevende å holde vedlike. Luftkrigen endrer seg veldig med droner, sier Morten Køpke.

– Hva reagerer du mest på med krigen i Ukraina?

– Jeg synes det er helt utrolig hvor tregt det går med vestlige støtte til Ukraina. Det er sykt, og det koster menneskeliv hver dag. Med nok våpen og ammunisjon kunne vi ha unngått mye av dette. Da er det i alle fall en trøst at den jobben vi gjør i Fritt Ukraina er rask og viktig, selv om vi ikke leverer våpen.

Les også:


Ny leveranse til Ukraina: – Vi har troen!

Rasmus Hansson (69) i Ukraina: – Det er som en plikt

Oleksandra (38) jakter våpen for Ukraina