Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Ny leveranse til Ukraina: – Vi har troen!

Ny leveranse til Ukraina: – Vi har troen!


Av Roy Conradi Andersen

KYIV: En ny leveranse – den 23. i rekken – er på plass i Ukraina. Soldatene er sterke i troen på at det hele vil ende med seier.

– Vi tilpasser oss hele tiden. Det er fortsatt veldig mye vi kan foreta oss som vi ennå ikke har gjort, fortalte en av kommandantene Fritt Ukraina møtte da den norske organisasjonen i uke 10 var på plass med sin 23. leveranse.

Denne gangen besto kolonnen av seks frivillige, som kjørte ned fem biler, 20 droner, syv teodolitter (landmåleutstyr), stridsvester, personlig verneutstyr og reservehjul. Leveransene ble gjort i Lviv og Kyiv, og blir formelt distribuert av den frivillige mottaksorganisasjonen People’s Self-Defence Lviv.

Yrjar Garshol var teamleder for de norske frivillige:

Yrjar Garshol var teamleder under leveransen.

– Denne gangen gikk alt smertefritt. Det er en lang reise, så noen ganger har vi trøbbel med bilene underveis, men heldigvis ikke på denne turen. Nok en gang var det utrolig fint å oppleve takknemligheten når vi gir fra oss utstyret. Det å vite at de ikke er alene i kampen betyr svært mye for ukrainerne vi møter, konstaterer Garshol.

En av de militære enhetene Fritt Ukraina fikk møte, var Presidentbrigaden. Den teller rundt 1.000 mann, og er blant enhetene som har vært i flere av de mest krevende operasjonene så langt i krigen.

Kjemper i front

I fredstid har de ansvaret for sikkerhet og vakthold rundt presidenten, men i den pågående krigen har de blant annet deltatt i de brutale slagene om Avdiivka og Bakhmut.

– Vi er alltid ute i de mest kritiske operasjonene, forteller Kostyantyn Filipov.

Kostyantyn Filipov er kommandant i presidentbrigaden.

Han og soldatene hans fikk flere obervasjonsdroner av Fritt Ukraina, som er innkjøpt med penger som norske firmaer og privatpersoner har donert.

– Slike droner er svært viktige for oss. De redder liv. En stor takk til alle i Norge som hjelper oss med dette utstyret, forteller Filipov.

Han forteller at kampmoralen er god, til tross for at lagrene med ammunisjon og artelleri er på et kritisk nivå.

– Vi kommer til å seire. Vi kommer aldri til å gi oss.

Offiserene forteller at de bare den siste måneden har påført fienden betydelig tap ved fronten, i tillegg til at de har ødelagt svært mye utstyr, ti stridsvogner og en rekke andre russiske kjøretøy. Dronene er blitt en svært viktig del av krigføringen, og fører til at man kan slå til dypere, lenger bak fra fiendens fremste rekker.

Klar for dronekrig

– Nå satser vi mer på elektronisk krigføring (med droner). Vi må målrette angrepene enda bedre og smartere. Vi har innsett at dette blir en lang krig, men ingen tviler på hva målet er: Å vinne og beholde landet vårt.

– Vi trenger alt vi kan få. Behovet er enormt. Det er ikke nok med den ene aller andre våpentypen eller ammunisjonen. Alt må virke sammen. Vi må slå til mot fiendens posisjoner, før de angriper oss.

– Hvordan vurderer du kampmoralen til de russiske soldatene?

– De er mer som slaver, de bare stormer fremover på ordre. De har ingen valg, egentlig. Trekker de seg tilbake blir de bare skutt av sine egne. Det blir verre og verre.

– Er det ingen endringer?

– Jo, vi ser flere eksempler på at de forlater posisjonene sine. De er merkbart reddere, men lederne deres tenker ikke som mennesker. Kommandantene bare sender fram flere og flere.

Her er gruppen som leverte fem biler, 20 droner og annet utstyr til Ukraina i mars 2024: Fra venstre: Morten Køpke, Yrjar Garshol, Rasmus Hansson, Irene Avetisian (mottaker), Erik Bjørndal og Odd Ivar Seth.

Presidentbrigaden merker også et merkbart økende antall fremmedkrigere på russisk side, fortrinnsvis fra Serbia, Mali, Syria og andre land i Afrika og Asia. Brigadeledelsen forteller at fremmedkrigerne som er tatt som krigsfanger, sier at de dro til Russland for å studere, men blir lokket inn som soldater mot lønninger opp mot 220.000 rubel per måned (25.000 kroner).

– Hva med egen kampmoral?

– Det er selvsagt krevende å bli stadig bli beskutt av missiler og andre tunge våpen, uten å ha noe særlig å svare med. Likevel må vi holde posisjonene. Uten nok våpen og ammunisjon er denne kampen veldig vanskelig for våre soldater, svarer Kostyantyn Filipov.

Irene Avetisian i mottaksorganisasjonen People’s Self-Defence Lviv har samlet inn utstyr til fronten siden 2014. Hun samarbeider med en rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner, deriblant Fritt Ukraina, og sørger for å distribuere utstyret til de enhetene som har behov:

– Vi er opptatt av at det som blir gitt og sendt hit til Ukraina, er noe som virkelig trengs. Vi må vite at alt vi mottar kan og vil bli brukt. Alle hos oss gjør dette frivillig. Vi blir nøye kontrollert av myndighetene, og vi sørger for at alle papirer er i orden helt ut til mottaker, sier hun.

Les også: