To håndproteser fra Hy5 Bionics på Lillehammer er nylig donert til Superhumans Center i Ukraina – et viktig bidrag i arbeidet med å hjelpe krigsskadde tilbake til et aktivt liv.
Leveransen ble gjennomført av frivillige i Fritt Ukraina under en ny tur med biler og utstyr til frontnær sivil og militær helsehjelp. Underveis besøkte gruppen rehabiliteringssenteret Superhumans i Lviv, der både soldater og sivile får tilpasset proteser etter å ha mistet lemmer i krigen.

– Det var overveldende å møte menneskene ved senteret. De viser en ukuelig vilje til å klare seg, til tross for enorme tap, sier Øyvind Granaasen Fougner som sammen med kollega Jos Poirters i Hy5 Bionics deltok på turen og overleverte protesene.
Håndprotesene, som går under navnet MyHand, er utviklet og produsert av Hy5 Bionics. De er elektrisk og hydraulisk drevne, styres med myoelektriske sensorer og har et ekstremt kraftig grep.
Dette gjør de egnet til alt fra daglige gjøremål til arbeid og fysisk aktivitet – og det er nettopp robustheten som gjør at MyHand har vist seg å være en av protesene som fungerer lengst.
Teknologi fra en garasje på Fåberg
Utviklingen av håndproteser, startet som et garasjeprosjekt på Fåberg.
Mekanisk ingeniør Jos Poirters har stått bak utviklingen av MyHand gjennom over 15 år, mens Øyvind Granaasen Fougner har vært en sentral støttespiller – både med utholdenhet og ved å knytte til seg viktige samarbeidspartnere. Nå jobber de sammen for å øke produksjonen og nå ut til flere – spesielt til krigsskadde i Ukraina.
Superhumans Center har tidligere mottatt åtte MyHand-proteser. Ved siste leveranse fikk fagpersonene i Lviv også opplæring og reservedeler, noe som styrker deres evne til å utføre vedlikehold og gi raskere hjelp lokalt.
– Det er et enormt behov for armproteser i Ukraina. Vi ønsker å gjøre det vi kan for at hjelpen når frem raskere. Å kunne bidra med både teknologi og opplæring er avgjørende, sier Fougner.
Det kortsiktige målet er å donere ytterligere ti proteser, men planene stopper ikke der. Hy5 Bionics jobber nå med å muliggjøre leveranser på 50 til 100 enheter – et nødvendig løft i møte med et stadig økende behov.
Les også: Titusener venter på proteser

Stort behov for både proteser og fagfolk
Utfordringene handler ikke bare om teknologi, men også om fagpersonell. I Ukraina er det akutt mangel på ortopediingeniører som kan produsere og tilpasse armproteser. Selv om MyHand enkelt kan kobles på med et hurtigsystem, må den først monteres på en arm – og uten fagfolk stopper hjelpen opp. Ventetiden ved Superhumans Center er nå minst tre måneder.
Hy5 Bionics planlegger derfor en ny leveranse, der målet er å sende både håndproteser og norske ortopediingeniører som kan bidra med sin ekspertise. I tillegg samarbeider de tett med spesialister fra Inovamed i Polen, som hver måned tilbringer to uker ved senteret i Lviv.
Les også: Unbroken: Utstyr fra Gjøvik gir Ukrainas krigsskadde en ny start
En påminnelse på frigjøringsdagen
Protensene ble overlevert på frigjøringsdagen 8. mai. Jos Poirters forteller at møtet med pasientene og fagfolkene i Lviv gjorde sterkt inntrykk.

– Å sitte bak rattet gjennom Ukraina og møte dem som skal bruke teknologien vi utvikler, gir et sterkt perspektiv. Hver protese handler ikke bare om funksjon, men om å gi mennesker tilbake muligheten til å leve. Det gjør inntrykk, sier Poirters.
Han peker også på symbolikken i datoen for leveransen.
– Det føltes sterkt å gjøre dette på Norges frigjøringsdag. Det er en påminnelse om at ikke alle europeere lever i frihet, og at vi har et ansvar for å støtte dem som fortsatt kjemper for den, sier han.
Øyvind Granaasen Fougner deler opplevelsen:
– Friheten vi tar for gitt her hjemme, må kjempes for hver dag i Ukraina. Vår innsats, store eller små, betyr noe.
Leveransen var del av Fritt Ukrainas transport nummer 72 som bestod av ni av varebiler og pickup-er, droner, PC-er og en varebil full av militære kokekar.
