Evi Seljevoll har hatt en spesiell reise gjennom 2024. Fra å stå i bakgrunnen som «ufrivillig frivillig», har hun blitt en aktiv del av innsatsen til Fritt Ukraina. I desember deltok hun på “Julekonvoien” – organisasjonens transport nummer 50. Evi og familien Seljevoll er månedens støttespiller.
For Evi startet alt 24. februar 2022, da Russland innledet sitt fullskala angrep på Ukraina.
Hjemme hos familien Seljevoll i Nittedal skapte det sterke reaksjoner. Mens mannen Torbjørn kastet seg inn i arbeidet for å hjelpe Ukraina, ble Evi lenge værende i en mer tilbaketrukket rolle.
– Siden den gang har Fritt Ukraina blitt en del av oss. Torbjørn har vært en rollemodell, og gutta våre har også deltatt som frivillige, mens jeg sto på sidelinjen som «ufrivillig frivillig», forteller hun.
Det var generalsekretæren i Fritt Ukraina, Natalia, som satte ord på denne tilstanden under sommerfesten. Det gjorde inntrykk, og Evi begynte å reflektere over hva hun selv kunne bidra med.
Les også: Nittedal for Ukraina
Sterke inntrykk fra familie og venner
Opplevelsene hjemmefra gjorde også sterkt inntrykk. Evi forteller om Vetle, som kjørte egen bil fylt med utstyr til fronten, og om Fabian, som på en av sine turer besøkte æreskirkegården Field of Mars i Lviv.
Evi sine sønner Vetle og Fabian er Torbjørn sine stesønner.
– Mange av gravstøttene har navn på unge mennesker som kunne vært på alder med våre egne ungdommer. Det var en påminnelse om hvor brutalt denne krigen rammer, sier Evi.
Torbjørn hadde i 2024 fullført sin tiende tur for å levere nødvendig utstyr til Ukraina. Dette ble hans transport nummer tolv.
– Leveransen måtte gjøres raskt fordi det var et umiddelbart behov ved fronten som Fritt Ukraina kunne bidra til. Det var da jeg kjente at tiden var inne for at jeg også skulle bidra aktivt, forteller hun.
Les også: Fabian (23): Fra GSV til Ukraina
Første tur som frivillig
Evis første tur som frivillig var i forbindelse med Fritt Ukraina sin 50. leveranse, rett før jul. Ti biler fylt med utstyr ble kjørt ned, og Evi beskriver møtet med ukrainere som sterkt og tankevekkende.
– De lever i en dualitet som er vanskelig å forestille seg. Livet i Lviv går sin vante gang, men flyalarmene går, og alle kjenner noen som kjemper ved fronten. Takknemligheten vi ble møtt med, gjorde dypt inntrykk, forteller hun.
Besøket på droneskolen Ghost, en av seks autoriserte droneskoler i Ukraina, var en annen opplevelse som gjorde inntrykk. Ghost er en av Fritt Ukrainas eldste samarbeidspartnere og Fritt Ukraina har donert over 2000 droner til bruk i kampen mot Russland. Evi fikk også tid til å besøke Field of Mars, hvor over tusen soldater ligger gravlagt.
– Det var et sterkt øyeblikk å stå der i kveldsmørket og se de sørgende mødrene ved gravene. Mange av soldatene som er gravlagt der, er på alder med våre egne ungdommer. Det traff meg dypt, sier hun.
Stolt av familien
Mannen Torbjørn Seljevoll har brukt mye tid på å hente biler i Norge, samt være med på leveranser til Ukraina.
-Jeg er utrolig stolt av Evi og gutta som på eget initiativ har sagt at de ønsker å være med leveranser i regi av FU, og ikke minst at de har vært med på leveranser, sier Torbjørn Seljevoll.
– Det er ingen tvil om at det går ut over tiden jeg bruker på familien, sier han. Det at Evi nå har vært med på tur, og har fått sine egne opplevelser, gjør at jeg tror hun har en mye større forståelse, og aksept, for mitt engasjement og tidsbruk, legger han til.
Håp for fremtiden
Denne reisen ble vendepunktet for Evi, og hun gikk fra å være en «ufrivillig frivillig» til en aktiv bidragsyter.
– For meg handler det om å gjøre det jeg kan, med de ressursene jeg har. Vi er alle små, men viktige brikker i det store bildet. Jeg tror det er avgjørende at vi ikke blir likegyldige – at vi fortsetter å bry oss og bidrar der vi kan, sier hun.
Håpet for fremtiden er klart.
– Jeg håper at 2025 bringer fred – en rettferdig fred som ukrainerne kan leve med. Og at Fritt Ukraina en dag kan legge ned arbeidet sitt fordi det ikke lenger er behov for oss. Men inntil den dagen kommer, må vi fortsette å støtte, bidra og mobilisere flere til å gjøre det samme, sier Evi Seljevoll.
Transport nummer 50
Denne transporten er en ny milepæl for Fritt Ukraina. Det var til sammen ti deltakere på turen og leveransen bestod av ti kjøretøy i tillegg til kritisk utstyr som Starlinks, giga powerbanks, ulltøy soveposer og dieselbrennere.
Blant avdelingene de leverte utstyr til var både droneskolen Ghost, en av Fritt Ukrainas eldste samarbeidspartnere, og F16-enheten 107th Fighter Wing. Dette er samme avdeling som Norge har støttet med jagerfly.
De elleve deltakerne på transporten var Torbjørn Seljevoll, Evi Seljevoll, Natalia Golis, Aslak Sverdrup, Ketil Dørre, Nina Dørre, Thomas Jøraandstad, Eystein Setsaas, Morten Køpke, Torgunn Køpke og Morten Wetland.
Les også: Julekonvoien har kommet frem