Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Ga bort spesialbil: Hyllet av Paris-gullvinner 

Ga bort spesialbil: Hyllet av Paris-gullvinner 

BUSK: Viktor Didukh (37) er en av Ukrainas største idrettshelter med to gull fra Paralympics. Nå takker han fagforeningene Delta og Negotia som gir byen hans en etterlengtet spesialbil til rullestolbrukere. 

Viktor Didukh med gullet fra Paralympics i Paris.

– Dette er en stor og viktig gave for byen vår. Det er mange og stadig flere krigsskadde og andre som sliter med å komme seg rundt fordi de sitter i rullestol. Vi setter veldig stor pris på gaven. Tusen takk, Norge! 

Slik lød det da Viktor Didukh, sykehuset og byadministrasjonen i den lille byen Busk tok imot representanter fra Negotia og Fritt Ukraina. Byen med 31.000 innbyggere, 60 kilometer øst for Lviv, har som andre ukrainske byer mange skadde fra krigen i øst, som har rast fra 2014. 

Viktor Didukh bruker protese. I sommer vant han gull i Paris-lekene i bordtennis, åtte år etter at han tok sitt første paragull, i Rio. I helgen sto han klar, sammen med biljardstjernen Anton Datsko, da den nye bilen – En VW Crafter med rullestolheis – trillet inn på parkeringsplassen foran byens idrettshall. 

Der fikk de to parautøverne, sammen med ordfører Rostislav Slipc, takket Fritt Ukraina og ikke minst fagforeningene Negotia og Delta for gaven. De to organisasjonene spleiset på 300.000 kroner og kjøpte bilen brukt på Finn.  

Det var en VW Craf som ble overlevert til byen Busk.
Det var denne spesialbygde VW Crafer som ble overlevert til byen Busk.

Så kjørte Negotia-leder Eirik Bornø og generalsekretær Tore Hansen hele veien til Ukraina sammen med Fritt Ukraina og overleverte bilen personlig. 

– Det gjør inntrykk, jeg er veldig glad for at vi gjorde dette. Hele landet er i skrikende behov for det meste. Det er svært mange skadde i denne krigen som nå kommer tilbake til hjembyene sine. Behovet for slikt utstyr er svært stort over hele landet, sier Eirik Bornø. 

Den formelle overrekkelsen fant sted på Busk distriktssykehus, der direktør Mykola Kolachynskyi tok imot gaven på vegne av de 31.000 innbyggerne. Bilen blir tatt i bruk umiddelbart. Det er sykehuset som tar seg av driften av den.

Krigen kan så langt ha krevd over 40.000 ukrainske soldater. Men enda flere er skadd i krigen. Det er rapportert om at landet har titusener som venter på skikkelige proteser. Mange andre skal tilbringe resten av livet i rullestol. 

Lørdag 5. oktober ble det arrangert fotballkamp mellom aputerte fra fronten. Kampen fant sted i Lviv.

Det gjør at ukrainske byer og landsbyer får tilbake stadig flere unge mennesker med funksjonshemminger som følge av krigen. Sist lørdag ble det, for eksempel, arrangert fotballkamp i Lviv, mellom to lag der alle spilte med proteser og krykker. Alle kommer fra fronten. 

– De fleste ukrainske byer og kommuner har ikke et apparat som er bygget for å håndtere dette. Vi må tilpasse oss, vi skal ta vare på våre helter, men mangler mye utstyr, sier ordfører Rostislav Slipc. 

Oleg Oliva er utnevnt til nasjonalhelt i Ukraina av president Zelkensky.

Da han møtte den norske Fritt Ukraina-delegasjonen, hadde han følge av krigshelten Oleg Oliva (26), som tidligere ble skadd etter et hardt slag i Donets-regionen. Han ble utnevnt til nasjonalhelt og fikk medalje utdelt av president Zelesky personlig. 

De to mener Europa har et ansvar for å ikke la dørene stå på vid gap. 

– Ikke alle som reiser er flyktninger fra krigsområdene. Vi får et større og større problem med nok folk. Det er bra at Norge nå strammer til reglene, sier Oliva. 

Fritt Ukraina var med dette på sin 38. levering til Ukraina. I tillegg til rullestol-bilen, ble tre andre ordinære kraftige biler levert. 

– Vi er glade for å kunne hjelpe. Og vi kommer tilbake, sa Torbjørn Seljevoll, som ledet konvoien fra Norge. 

Her er flere bilder fra Fritt Ukrainas 38. leveranse til Ukraina:

Her er delegasjonen (HS38) som overleverte og fikk spesialbilen til fine funksjonshemmede. Fra venstre: Oleg Oliva, Orest Davydko, Irene Avetisian, ordfører Rostislav Slipc, Tore Hansen, sykehussjef Mykola Kolachynskyi, Eirik Bornø, Øyvind Hilmarsen, Torbjørn Seljevold og John Øyvind Livden.
Det ble nok en gang sterke inntrykk for de norske frivillige. Bare i byen Busk, med 31.000 innbyggere, har 56 mennesker mistet livet i kampene ved fronten. Fra vestre: John Øyvind Livden, Øyvind Hilmarsen og Eirik Bornø.
Her er bilene som ble levert til Ukraina da Fritt Ukraina var på sin 38. leveranse, i starten av oktober.
Slik ser rullestol-bilen ut på innsiden. Den ble levert med ekstra sett dekk.