Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Alfred Bjørlo i Ukraina: – De kjemper vår kamp

Alfred Bjørlo i Ukraina: – De kjemper vår kamp

Stortingspolitiker Alfred Bjørlo fra Venstre deltok nylig på utstyrsleveranse for Fritt Ukraina. Nå oppfordrer han alle til å bidra med mer hjelp til ukrainerne.

Bjørlo fra Nordfjordeid er tidligere ordfører i Eid og Stad. I dag er han stortingsrepresentant for Venstre og sitter i Stortingets næringskomité.

– Det er vår fordømte plikt, og i vår sterke egeninteresse, å hjelpe dem med alt vi kan, sier Venstremannen.

“The Field of Mars” som er æreskirkegården i Lviv. Foto: Alfred Bjørlo

Bjørlo tilbrakte nylig fire dager i frihetens tjeneste i konvoi med Fritt Ukraina. 2000 km gjennom Europa for å levere biler, droner, telekommunikasjon og annet utstyr til Ukrainas forsvarskrig mot Russland.

Reisen satte dype spor. Konvoiens mål var Lviv i Vest-Ukraina. En vakker by med stolt historie i hjertet av Europa, hvor dagliglivet tilsynelatende går sin gang. Men som en av ukrainerne sa: «We are living two lives».

“The Field of Mars”

Gruppen besøkte “The Field of Mars” som er æreskirkegården i Lviv, med et stadig voksende hav av graver dekket av blomster og flagg etter soldater fra Lviv som har ofret livet i kampen mot den russiske okkupasjonsstyrken.

Den teller over 600 graver – så langt.

De Fritt Ukraina-frvillige fikk også besøkt sykehuset i Lviv, der de på rekordtid har bygget opp en ny rehabiliteringsavdeling med 350 plasser, og utviklet topp moderne protese-teknologi i samarbeid med ukrainske IT-firmaer – slik at de nå virkelig kan ta unna køene av ukrainske soldater som trenger hjelp etter å ha mistet armer eller ben i krigen. Ufattelige 90.000 mennesker står i protesekø i Ukraina.

Begravelse av en fallen soldat i Lviv. Foto: Alfred Bjørlo

Begravelse

I Lviv ble gruppen tilfeldige vitner til en soldatminnemarkering – med soldater som sto æresvakt for sin døde medsoldat.

De fikk se slektninger gråtende på kirketrappen med solsikker i hendene – mens folk på gaten utenfor gikk ned på kne, bøyde hodet og la hånden på hjertet som tegn på respekt. Før livet gikk videre. I alle fall tilsynelatende.

Som byguiden i Lviv, Helena, sa det: – Når jeg tar opp mobilen for å sjekke status, er det først og fremst for å sjekke etter livstegn fra brødrene mine og vennene mine ved fronten. Hver eneste gang.

Eller som varaordføreren i Lviv, Serhiy Kiral, sa det da han møtte gruppen for en grundig briefing søndag morgen:

– Jeg forstår ikke at ikke alle land i Europa hjelper oss med alt de kan og alt de har. Det må tross alt være bedre at vi tar kampen mot Putin på vår jord i dag – enn at dere må ta kampen mot Putin på deres jord i morgen.

Torbjørn Seljevoll, Alfred Bjørlo og Rune Simensen sammen med varaordfører i Lviv Serhiy Kiral

For én ting er Bjørlo sikker på etter denne reisen: Ukrainere har ikke tenkt å kaste inn håndkleet. De vil være en del av det frie Europa, ikke på nytt bli et lydrike under Moskva. De har vært det før – og vet hva det fører til.

Vår fordømte plikt

– Gjengen i Fritt Ukraina gjør det. Mange av karene jeg reiste på tur med har gjort dette mange ganger før, og er innstilt på å reise igjen så mange ganger det er nødvendig. Hvert eneste bidrag til Fritt Ukraina går til det det skal, og til ting som faktisk trengs, sier Bjørlo og forsetter:

– Har du sjansen – gi ditt bidrag til å stille opp for Ukraina og folket der. Med penger, med frivillig innsats, med donasjoner, ved å melde deg som sjåfør for Fritt Ukraina, slik jeg gjorde, eller på andre måter. Ukrainerne kjemper vår kamp. Med livet som innsats – dag ut og dag inn. Lviv vil i alle fall etter dette alltid være i mitt hjerte – og jeg gleder meg til å se byen igjen.

Transporten som Bjørlo deltok i var på til sammen ni kjøretøy i form av både pickuper, varebiler og en ATV. I tillegg til kjøretøyene bestod leveransen også av både ovner, droner, kommunikasjonsutstyr og annet kritisk utstyr.

Gruppen som deltok på denne leveransen var fra venstre: Eystein Setsaas, Alfred Bjørlo, Torbjørn Seljevoll, Ivar Broder og Carl Johansen. Bak: Taras Melnyk, Thomas Jøranstad, Lars Erik Svanekil, varaordfører i Lviv Serhiy Kiral, Irene Avetisian og Rune Simensen. Foto: Fritt Ukraina
Gruppen som deltok på denne leveransen var fra venstre: Eystein Setsaas, Alfred Bjørlo, Torbjørn Seljevoll, Ivar Broder og Carl Johansen. Bak: Taras Melnyk, Thomas Jøranstad, Lars Erik Svanekil, varaordfører i Lviv Serhiy Kiral, Irene Avetisian og Rune Simensen. Foto: Fritt Ukraina
Alfred Bjørlo med en av bilene de kjørte nedover. Foto: Fritt Ukraina
Proteseavdelingen har utviklet en egen “bionic hand” som er en kunstig motorisert hånd. Foto: Alfred Bjørlo.
En del av den mentale behandlingen var å uttrykke seg gjennom tegning og kunst, noe sykehuset mener hjelper mange. Foto: Alfred Bjørlo
Alfred Bjørlo sammen med Serhiy Kiral som er varaordfører i Lviv. Foto: Fritt Ukraina
Lviv, en vakker by med stolt historie i hjertet av Europa. Foto: Alfred Bjørlo

Saken er basert på Alfred Bjørlos post på egen Facebook