Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Erik (62) er pensjonert marinejeger: – Behovet er stort

Erik (62) er pensjonert marinejeger: – Behovet er stort

Månedens frivillig: Erik Bjørndal

Av Roy Conradi Andersen

KYIV: Etter et langt liv i Forsvaret, skulle Erik Bjørndal (62) endelig trappe ned som pensjonist. Så startet fullskalainvasjonen av Ukraina.

– Jeg har vernet om demokrati og frihet i hele mitt liv.  Så blir Ukraina forsøkt fratatt dette. Jeg kunne ganske enkelt ikke sitte og se på dette, forteller Erik Bjørndal.

Nylig var han på sin 7. leveranse til Ukraina for organisasjonen.

–  Det handler i grunn om hvilket Europa vi skal ha. Skal det være autoritært eller skal vi ha demokrati? Den kampen som ukrainerne står i nå, handler om nettopp dette. De er bolverket vårt. Derfor er det vår plikt å hjelpe til med alt vi kan, sier Bjørndal.

Erik Bjørndal plantet en hilsen fra Norge på Maidan-plassen i Kyiv i mars 2024.

Bjørndal startet i Forsvaret i 1981 som rekrutt på Harald Hårfagre i Sjøforsvaret. Der tok han dykkerutdanning. Deretter ble han minedykker og senere marinejeger. Så gikk turen innom befalsutdanning og Sjøkrigsskolen, før han ble navigatør og offiser på ubåt.

Senere i karrieren tjenestegjorde han to perioder i Afghanistan.

– For meg handler dette frivillige arbeidet i Fritt Ukraina om idealer og idealisme. Vi slåss for verdier, noe som er større enn oss. Jeg skulle ønske at vi hadde mer av sånt hos folk flest, sier Bjørndal.

Les også:

Eks-jagerflypilot Morten (70): – Vi må bidra, ikke bare snakke

Fritt Ukraina ved fronten: – Klargjørende for hodet

Kjemper mot dødsdronene med norske biler

Analyse: Russisk fremgang som koster