Hovedbilde: Bodil Friele på krigskirkegården i Lviv
Billedkunstneren Bodil Friele solgte unna innbo, egen kunst, dyrebare gjenstander, og halvparten av garderoben – til støtte for Fritt Ukraina. Nå har 78-åringen selv tatt turen til Ukraina for å gi hjelpen til soldatene der.
– Det er så viktig å forstå hvor farlig krigen i Ukraina er for vår egen eksistens. Vi vet ikke hvordan dette kan utvikle seg, forteller Friele fra Bergen.
Tidligere i år solgte Friele sitt mangeårige hjem – en villa i Fana – til fordel for en leilighet i byen. I forbindelse med flyttingen fra hus til leilighet åpnet Friele en “popup-butikk” i et butikklokale i Fana. Der solgte hun unna både klær og møbler, vesker, sko, smykker, og egne malerier.
Alt ble solgt til redusert pris – og salget fikk inn over to hundre tusen kroner.
Friele donerte hele salgssummen til Fritt Ukraina. Pengene går blant annet til utstyr som ukrainske soldater bruker i landets forsvar mot den russiske okkupasjonsmakten.
Les også: Bodil Friele (78) skal til fronten: Selger unna
Inspirert av Roy Jacobsen
Bodil Frieles krigsengasjementet har dype røtter, og hun har jobbet med temaet som billedkunster. Hennes egen far var navigatør i RAF, og havnet selv i tysk fangenskap under 2. verdenskrig.
Hjemme i Bergen er Friele involvert i både Espeland fangeleir og Gestapomuseet. Det var under en foredragsserie at engasjementet for Ukraina startet. En av foredragsholderne var forfatteren Roy Jacobsen.
– Han fortalte om turene sine til Ukraina med leveranser av droner og biler. Og jeg ble jo veldig fascinert, forteller hun.
– Og så hørte jeg at de skulle på en leveranse, og så tenkte jeg, ja, men da har jeg lyst til å bli med. Og så fikk jeg muligheten, forteller hun.
– Bare fem minutter på oss til å komme i sikkerhet
Hjelpesendingen gikk fra Oslo til Lviv der både biler, droner og tannlegeutstyr ble overlevert.
Bodil kjørte selv den ene bilen i 130 km/t på motorveien gjennom Polen og Sverige. Kjøreturen er på over 1700 kilometer.
– Vi ble veldig godt mottatt i Lviv av både ordfører og generaler, sier Friele.
Hun fortsetter:
– Under besøket på Krigsakademiet fikk vi beskjed om at dette var et mål for russerne. Hvis noe skjedde, så hadde vi bare fem minutter på oss til å komme i sikkerhet.
– Lviv en vakker by og alt virket tilsynelatende rolig og normalt, men under overflaten dirrer det, og menneskene har de jo helt forferdelig med usikkerheten og det som skjer.
Besøket på krigskirkegården i Lviv gjorde et sterkt inntrykk, forteller 78-åringen. En far gravde selv graven for sin sønn som var drept i kamp mot russerne.
De møtte også en eldre kvinne som stelte graven til sitt 19 år gamle barnebarn. Moren var ikke selv i stand til å ta vare på sønnens grav. “Jeg skal kjempe videre på min måte og ta vare på våre barn”, fortalte bestemoren.
– Det som gjorde mest inntrykk på turen, det var å møte menneskene. Takknemligheten var rørende, og det var en sterk opplevelse, forteller hun.
– Støtt Fritt Ukraina!
– Jeg vil oppfordre til å støtte Fritt Ukraina, sier hun.
Ti kjøretøy var med på hjelpesendingen der Bodil Friele deltok. Blant utstyret som ble fordelt mellom ulike mottagere i Lviv var det også 200 droner. Dette var en egen “vestlandskolonne”.
Det var bergensadvokaten Dag Steinfeld som tok initiativet til en innsamling til Ukraina blant næringslivet på Vestlandet. De fikk samlet inn rundt fire millioner. I tillegg var også en rekke representanter fra næringslivet selv var med på å kjøre kolonnen nedover.
Vestlandskolonnen var den største enkeltleveransen som Fritt Ukraina så langt har gjennomført.