Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Ny leveranse av droner: Fritt Ukraina på ukrainsk TV

Ny leveranse av droner: Fritt Ukraina på ukrainsk TV

Natalia Golis, generalsekretær i Fritt Ukraina

Fritt Ukraina har nylig gjort en ny leveranse i samarbeid med CentraGruppen og “Come back Alive”. Ukrainsk TV har laget en reportasje om leveransen. Innholdet er oversatt av Fritt Ukraina-frivillig Ingunn Lunde, og gjengis her:

Nytt forsvar med luftverndroner

250 mål truffet på fire måneder. Luftverndroner fra Ukrainas væpnede styrker jakter på okkupantenes rekognoseringsdroner.

På få sekunder løfter dronen seg opp over steppene i Donetsk, passerer byer og landsbyer og jager mot frontlinjen. Til tross for skyene forserer pilotene suverent hindringene setter kursen mot fienden.

Den ukrainske luftverndronen angriper russisk drone i luftrommet over Ukraina. Foto: ISTV/38. marinebrigade

Dronepilotene uttaler:

– Se, vi har gått gjennom ca 300 meter med skyer, der er vi akkurat kommet ut. Foreløpig er alt ok.

Her jobber piloter fra 38. marinebrigade i Pokrovsk-området. Soldaten med kallenavnet Jesus jakter sammen med sin medsoldat på fiendens «vinger» (droner) ikke langt fra frontlinjen.

De russiske rekognoserings- og angrepsdronene Zala og Lancet opererer i par og forårsaker stor skade. Jesus, som leder en droneenhet i 38. marinebrigade, sier:

«Når Lancet når målet den skal ødelegge, går den over i angrepsmodus, mens Zala lyser opp objektet og så går den over i autopilotmodus.. Og på den måten tar de ut vårt artilleri og våre bakre posisjoner, evakueringspunkter og annet.»

Ukrainske dronepiloter
Ukrainske dronepiloter i arbeid. Foto: ISTV

Veldedighetsprosjektet «Dronefall»

Før brukte vi dyre missiler til å skyte ned russiske droner som bare koster inntil 100.000 hryvnja. Nå har disse marineinfanteristene i 4 måneder tatt ut russiske droner med slike luftvernsdroner.

De kommer opp i luften på sekunder og når en fart på inntil 120 km/t. Dronene har de fått fra veldedighetsfondet «Kom hjem i live» gjennom prosjektet «Dronefall».

Taras Sjmut, leder for Ukrainas største NGO «Come Back Alive,», sier:

«Staten dekker mye og gjør mye, men kan ikke alene eller sammen med sine partnere klare å dekke hele spekteret av behov. Derfor oppstår slike prosjekter som ‹Dronefall›».

Dronefall (Dronopad på ukrainsk) er et ukrainsk prosjekt drevet av stiftelsen Come Back Alive. Det har som mål å styrke Ukrainas evne til å bekjempe russiske droner ved å bruke spesialtilpassede luftverndroner. Prosjektet inkluderer kjøp og distribusjon av droner, opplæring av operatører og levering av nødvendig støtteutstyr som pickuper, kommunikasjonsutstyr, strømkilder og nattoptikk.

I de siste 4 mnd har forsvarsstyrkene klart å ta ned mer enn 250 av fiendens angrepsdroner og rekognoseringsdroner. Det har vært viktig for å avlaste luftvernet i områdene rundt frontlinjen, forteller soldatene.

I tillegg har fienden nå begynt å bli redd for å bruke store menger av Lancet og Zala. Og antallet dronepiloter som arbeider med luftverndroner blir stadig høyere.

Taras Sjmut leder for Kom hjem i live
Taras Sjmut leder for prosjektet “Kom hjem i live”. Foto: ISTV

Norsk støtte til prosjektet

Norske frivillige har gitt 36 millioner hryvnja (10 millioner kroner) til prosjektet, i tillegg til biler. Alt dette skal fraktes til fronten allerede i dag.

Natalia Golis, generalsekretær i Fritt Ukraina, sier:

«For hver dag som går forstår vi bedre hvordan vi best kan hjelpe Ukraina. Vi har levert mange forskjellige ting. Det begynte med biler. Vi forstår at transport er veldig viktig for mobilitet og logistikk. Heldigvis finnes det mange pickuper i Norge, derfor er det forholdsvis enkelt å frakte dem hit».

Droner og utstyr levert som del av støtte fra Norge og Fritt Ukraina. Foto: ISTV

Parallelt mottar Ukraina regelmessig støtte fra den norske staten. Neste år mottar Kyiv mer enn tre milliarder EURO. Opprinnelig var forslaget halvparten av dette, men nordmennene ga uttrykk for misnøye og tvang byråkratene til å høyne støtten til Ukraina.

Helene Sand Andersen, Norges ambassadør til Ukraina, sier:

«Norge forstår veldig godt at krigen som Ukraina utkjemper ikke bare handler om demokrati, suverenitet og retten til selv å ta avgjørelser. Det handler også om europeisk sikkerhetspolitikk, om Europas fremtid, om internasjonal lov, om spørsmålet om vi skal la aggressoren, utfra den sterkes posisjon, diktere sin vilje overfor et annet, suverent land».

Helene Sand Andersen Norges ambassadør til Ukraina
Helene Sand Andersen, Norges ambassadør til Ukraina. Foto: ISTV

Reportasjen er laget av Oleh Kornijenko og Viktor Zelenkov i nyhetsprogrammet Fakty ISTV, på TV-kanalen ISTV, som dekker nasjonale og internasjonale nyheter. Jedyni novyny (oversatt som “Felles nyheter”) er et samarbeidsinitiativ blant flere ukrainske mediekanaler, inkludert ISTV, for å tilby oppdatert informasjon og bekjempe desinformasjon, spesielt under krigen i Ukraina.

Se også: CentraGruppen, Fritt Ukraina og Ukrainas største NGO «Come Back Alive» sikrer en leveranse på 1,6 mill. euro

Se reportasjen fra ukrainsk TV