Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Ved frontlinjen

Ved frontlinjen

Kolbjørn Golis intervjuer Yehor Soboliev i Ukraina

Av Kolbjørn Golis (i Ukraina) og Lars Bugge Aarset, Fritt Ukraina

Read article in English

Ved en av de mest kritiske forsvarslinjene i Ukraina står 12th Special Purpose Unit, en eliteenhet som i lang tid har fått støtte fra Fritt Ukraina. Nylig mottok enheten en ny leveranse – syv biler og viktig militært utstyr, avgjørende for enheten som har kjempet i fronten av landets forsvar mot Russlands invasjon.

Blant de som leder denne innsatsen, er Yehor Soboliev, løytnant og nestkommanderende i kompaniet. Sobaliev og hans avdeling er en av Fritt Ukrainas faste partnere i felt som vi fortsetter å støtte og følge over tid.

Yehor Soboliev og Natalia Golis

-Yehor Soboliev er et godt eksempel på vanlige folk som gjør ekstraordinære ting i møte med en slik eksistensiell trussel, sier Natalia Golis som er Generalsekretær i Fritt Ukraina.

– Yehor er som oss. En vanlig person med sivil bakgrunn, barn, drømmer og håp. Han viser også en ny form for lederskap som trer frem i forsvaret av Ukraina, sier Golis. Et lederskap bunnet i frihet til å løse oppgaver, som viser verdien av et menneske og identitet i team og en dyp tro på at det nytter å gjøre motstand, sier hun.

Fritt Ukraina gjorde et intervju med Yehor Soboliev i mai 2023. Vi har nå møtt Soboliev på nytt, der han gir oss en oppdatering om situasjonen ved fronten i Ukraina. Han deler også sine tanker om krigens harde realiteter, den russiske motstanden og Ukrainas ustoppelige vilje til å overvinne trusselen.

Se hele intervjuet nederst i saken

Russlands utholdenhet og brutalitet

– Russerne har vist seg å være både grusomme og utholdende, forteller Soboliev. De fortsetter å sende flere soldater til fronten og tilbyr dem store summer for å kjempe. I tillegg har de funnet ut hvor de kan kjøpe de nødvendige komponentene til rakettene sine, som de lar regne over oss natt etter natt. De er ikke alene heller – støtten deres kommer fra andre autoritære regimer, fra Iran til Nord-Korea. De fortsetter å presse på, fortsetter å drepe, og fortsetter å ødelegge.

Likevel står Ukraina sterkt imot denne massive motstanden. For Soboliev handler det om langt mer enn bare å overleve – det handler om å sikre fremtiden for landet og dets kommende generasjoner.

– Det viktigste vi har oppnådd så langt, er at vi fremdeles lever. En del av Ukraina er fortsatt fritt, og vi kan oppdra barna våre. Det er dette vi forsvarer nå. Men fremover ønsker vi selvfølgelig å vinne, å få dem ut av de okkuperte territoriene. For å klare det må vi være bedre organisert, vi trenger flere metoder og mer teknologi.

Intervju med Yehor Soboliev i mai 2023.

Krigen handler om mer enn militærmakt

Soboliev er tydelig på at kampen mot Russland ikke kun kan vinnes med militær styrke, men også med teknologisk overlegenhet og kløkt. Nylige militære operasjoner er bevis på dette, som angrepet på Kursk og bruken av ukrainskproduserte droner mot viktige mål på russisk territorium, inkludert flyplasser som brukes til å bombe ukrainske byer.

Yehor Soboliev
Yehor Soboliev, foto fra egen Facebook

– Vi har vist at vi kan gjennomføre komplekse, vellykkede operasjoner, forteller han. Som for eksempel da vi opphevet blokaden av Svartehavet ved hjelp av sjødroner som jaget bort den russiske Svartehavsflåten. Dette var avgjørende ikke bare for Ukraina, men også for land som mottar korn og andre matvarer fra oss. Nå er oppgaven vår å gjøre dette til et system, til en standard. Vi må få hver ukrainsk soldat til å være flere titalls ganger mer effektiv enn “orkene” som er kommet hit for å ødelegge.

Ny strategi: Teknologi og talent

I 12th Special Purpose Unit jobber de nå etter en filosofi som kombinerer militær strategi med sivil kompetanse. Soboliev understreker viktigheten av å rekruttere mennesker med ulike bakgrunner og erfaringer – fra entreprenører til IT-spesialister.

– Vi jakter på folk som har hatt suksess som entreprenører, managere, IT-folk og ledere av sivile organisasjoner. Disse blir førsteklasses ledere og soldater, sier han. Moderne krigføring krever mer enn bare vilje til å kjempe. Det krever kontinuerlig analyse av hva som kan gjøres bedre, en omorganisering av både taktikk og nye våpen, og en evne til å samarbeide godt med andre.

Dette er en ny tilnærming, som står i skarp kontrast til den sovjetiske tankegangen som preget hæren før krigen. Soboliev beskriver hvordan de nå behandler hver enkelt soldat som en ressurs med enormt potensial, og gir dem de nødvendige verktøyene for å bidra til seieren gjennom klokskap og teknologi.

– Hvis de får riktig trening og riktige oppgaver, kan de gjøre fantastiske ting. Dette har vi allerede vist mer enn én gang, fortsetter han.

Personlig motivasjon: Fremtidens Ukraina

Foto: Fritt Ukraina

For Soboliev er ikke bare nasjonens fremtid på spill, men også hans egen familie. Hans sønn har nylig startet studier ved Kyiv-Mohyla-Akademiet, et historisk senter for utdanning i Ukraina.

– Jeg skrev til ham: “Det er dette jeg kjemper for.” For meg er det et bevis på hvorfor jeg er her – at barnet mitt skal ha muligheten til å leve, til å få en utdanning, til å investere i sin fremtid. Det gir meg både stolthet og en fornyet motivasjon til å få slutt på krigen så snart som mulig.

Foto fra Yehor Sobolievs Facebook

Hans sønn har valgt å studere robotikk og har allerede bidratt med en egenbygd drone til farens avdeling. Men som mange andre unge ukrainere er også hans sønn ivrig etter å verve seg til militæret. Soboliev innrømmer at han mistenker sønnen vil gjøre nettopp det etter det første året av studiene.

– Jeg er stolt over det, sier han, men samtidig er det også en påminnelse om hvor viktig det er å få slutt på denne krigen, og å sikre at våre barn har en fremtid i frihet.

Veien tilbake til politikken

Fra før krigen var Yehov Sobloliev ikke bare en veldig kjent journalist. Han var også en av de mest markante parlamentarikerne og blant hovedarkitektene bak Maidanrevolusjonen. Dette var det folkelige opprøret i Ukraina som foregikk fra november 2013 frem til februar 2014. Bare på Facebook har han 160 000 følgere.

– Yehor fremstår som utrolig ydmyk og normal: Han er en er en skikkelig jordnær og fin fyr, sier styreleder i Fritt Ukraina, Peter Frølich.

Selv om Soboliev i dag er en av krigens sentrale militære ledere, har han klare planer om å vende tilbake til politikken når krigen er over.

Fritt Ukraina besøker Soboliev og 12th Special Purpose Unit ved fronten. Foto: Fritt Ukraina

– Jeg har lovet Peter Frølich at jeg skal gå tilbake til politikken etter krigen. Vi skal bygge et Ukraina der folk har like muligheter, der korrupsjon ikke lenger finnes. Vi skylder de som har ofret livet sitt å skape et rettferdig og fritt samfunn, sier Soboliev.

Dette er den fremtiden Soboliev ser for seg – et land uten nød og korrupsjon, hvor barn og unge har frihet til å utvikle seg og blomstre.

Takket være internasjonal støtte

Til slutt understreker Soboliev hvor viktig den internasjonale støtten har vært i Ukrainas kamp.

– Vi er utrolig takknemlige for den hjelpen vi mottar i denne vanskelige tiden. Vi kjemper ikke bare for oss selv, men for hele den frie verden. Og vi fortjener denne hjelpen, fordi vi kjemper for en fremtid hvor frihet og rettferdighet kan vinne over tyranni og undertrykkelse.

Frivillige fra Fritt Ukraina og 12th Special Purpose Unit under Fritt Ukrainas transport nr. 36: Timur, Natalia Golis, Kvadrat, Torgeir Løge, Peter Frølich, Sergei Moore, Kristian Aksnes, Peter Warren og Henrik Geelmuyden Magnus.

Transport nummer 36

Intervjuet med Yehor Soboliev ble gjennomført som del av Fritt Ukrainas transport nummer 36 i august 2024.

I tillegg til syv kjøretøy til 12th Special Purpose Unit bestod transporten også av 200 individuelle førstehjelpssett, bårer, hypotermiutstyr, avanserte blødningskontrollsystemer, 600 tourniqueter og annet nødvendig utstyr til 73rd Naval Special Operations Center.

Se hele intervjuet med Yehor Soboliev

Intervju med Yehor Soboliev, Kolbjørn Golis, august 2024.

Watch interview with English subtitles.