Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Christian Rieber 100 år – nekter å gi seg i kampen for frihet

Christian Rieber 100 år – nekter å gi seg i kampen for frihet


Lørdag 19. juli fylte vår eldste giver, Christian Rieber, 100 år. Erfaringene fra krigen har vist ham at mennesker stiller opp for hverandre når det gjelder som mest. I dag støtter han det ukrainske folk med sterk tro på fellesskapets kraft.

– Når historien skal fortelles etter krigen, vil noen navn stå igjen. Mennesker som ikke bare mente, men handlet. Hedersmenn som Christian Rieber, med familie, er blant dem. De bruker stemmen sin og ressursene sine til å vise hvilken verden de ønsker å leve i.

På vegne av alle i Fritt Ukraina, våre partnere på bakken og soldatene som sloss for Europas frihet, vil Peter og jeg takke deg for din støtte og mot. Gratulerer med 100-årsdagen, sier Natalia Golis, generalsekretær i Fritt Ukraina.

Fra Fanakompaniet til frontlinjen i Ukraina

Christian Rieber ved minnesmerket på Averøy. Foto: Privat

Rieber ble født i 1925 i kjølvannet av første verdenskrig. Under den tyske okkupasjonen av Norge var han blant de yngste i Fanakompaniet. Det var en MILORG-enhet tilknyttet Fana Idrettslag. Kompaniet drev hemmelig distribusjon av illegale aviser, trening, og deltok i arrestasjoner av nazister da freden kom. I dag er han den siste gjenlevende fra troppen. Nettopp derfor følger han krigen i Ukraina med et våkent blikk.

Les også: GC Rieber AS donerer 10 millioner til Ukraina

– Det er samme type autoritært regime vi sto opp mot da. De som kjemper for Ukraina nå, kjemper for det samme vi gjorde. Retten til å bestemme over sitt eget land, sier han.

Gjør mer enn å håpe på det beste

Etter krigen ble Rieber en sentral skikkelse i norsk næringsliv og filantropi. Men det er verken stillingene eller utmerkelsene som står igjen som viktigst. Det er viljen til å bidra for felleskapet.

Christian Rieber og sønnen Paul Christian Rieber er blant Fritt Ukrainas sterkeste støttespillere. De har bidratt til utviklingen av en drone bygget i Ukraina som har fått navnet “Bergen”, etter Ribers hjemby, som takk til Fritt Ukraina for støtten. Dronen opereres av 12th Special Purpose Forces og har allerede vært i aktiv bruk ved fronten. Der tar den ut russiske overvåkningsdroner som er langt dyrere enn seg selv.

Generalsekretær Natalia Golis og Styreleder Peter Frølich med prototypen til “Bergensdronen”. Foto: Fritt Ukraina.

Se også: En stor takk til Norge og Bergen!

Tidligere i år besøkte den ukrainske brigadesjef Yehor Soboliev Bergen. Han omtaler dronen som «de nye kulene». Sammen med far og sønn Rieber delte han erfaringer fra frontlinjen, der teknologisk oppfinnsomhet og sivilt mot ofte avgjør hvem som overlever.

Se også: Intervju med Yehor Soboliev.

Frihet bygges i fellesskap

Det skilte dem nesten 70 år og en verdenskrig, men det var likevel noe gjenkjennelig i samtalen. Erfaringen av at frihet ikke er en selvfølge, og at den aldri kan forsvares alene.

– Da freden kom følte vi at vi kunne flytte fjell. Nå er vi blitt mer egosentriske. Det bekymrer meg. Friheten må ikke tas for gitt, sier Rieber.

Christian Rieber bærer med seg et liv på hundre år, fullt av erfaringer og minner. Likevel er blikket hans fast rettet mot fremtiden. Mot dem som i dag kjemper for de samme verdiene som han og hans kamerater sto for i sin tid.

Han minner oss på at nye kriser alltid vil komme, og at friheten aldri er permanent. Den må vinnes på nytt, generasjon etter generasjon. Men han gir oss også en viktig påminnelse om at det er fellesskapet som gir oss styrken til å stå imot.