Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » For ung til å verve seg, nå leder han Ukrainas raskest voksende forsvarsklynge

For ung til å verve seg, nå leder han Ukrainas raskest voksende forsvarsklynge

  • This post is also available in English.

Da krigen brøt ut, ble Volodymyr Cherniuk (19) avvist av forsvaret på grunn av alderen. Tre år senere står han i spissen for Iron Cluster, et teknologisk knutepunkt med over 70 selskaper som utvikler autonome forsvarssystemer. Nå samarbeider han også med Fritt Ukraina.

I februar 2022 ønsket Volodymyr Cherniuk og kameratene hans å verve seg for å forsvare Ukraina. Men med sine 19 år var han for ung til å tas opp. I stedet kastet han seg inn i frivillig og humanitært arbeid og senere i teknologiutvikling.

I dag, bare tre år senere, leder han Iron Cluster, en innovasjonsklynge med base i Lviv. Klyngen samler oppstartsbedrifter, utviklingsmiljøer og industripartnere innen forsvarsteknologi. Målet er klart, sier han:

– Å styrke Ukrainas forsvar gjennom ubemannede, autonome og høyteknologiske løsninger og samtidig bygge opp en sterk, sivil forsvarsindustri for fremtiden.

Volodymyr Cherniuk, CEO i Iron Cluster. Foto: Lars Bugge Aarset/Fritt Ukraina

Fra frivillig innsats til teknologisk lederskap

Cherniuk har bakgrunn fra både speiderbevegelsen, statsvitenskap og IT. Før krigen jobbet han med utvikling av apper for barns språkopplæring. I dag jobber han med å utvikle et økosystem for forsvarsinnovasjon i skjæringspunktet mellom akselerator, inkubator og næringsklynge.

Iron Cluster ble etablert i 2023 og har allerede etablert samarbeid med både ukrainske myndigheter, universiteter og utenlandske partnere, inkludert de danske selskapene Blink Troll og dronesystemet Dropla. Klyngen har også bånd til Norsk-Ukrainsk Handelskammer og samarbeid med norske myndigheter.

Satsing på ubemannede og autonome systemer

Klyngen jobber desentralisert og favner hele verdikjeden, fra start-ups og komponentprodusenter til strategisk samarbeid med forsvarssektoren. De viktigste områdene er ubemannede systemer, counter-systems og komponenter. Autonomi er førsteprioritet.

– Ukraina er et laboratorium for moderne forsvarsteknologi, sier Cherniuk. – Vi tester og tar i bruk systemer i et tempo man knapt ser andre steder. Det gir høy risiko, men også høy innovasjonstakt, sier han.

Mangel på magneter – åpen for samarbeid

Iron Cluster er nå på utkikk etter flere utenlandske leverandører og samarbeidspartnere. Et område er kritiske komponenter som magneter. Der søker de nå leverandører både i Taiwan og Australia.

Klyngen samarbeider også med andre teknologiklynger både i Lviv og resten av Ukraina. Dette er alt fra IT og medisin til klynger innen tyngre kjøretøy, pansersystemer og ubemannede plattformer.

Fritt Ukraina møtte Volodymyr Cherniuk i Lviv under leveranse 83. Foto: Lars Bugge Aarset/Fritt Ukraina

Speidere finansierer droner og pansret kjøretøy

Parallelt med Iron Cluster har Cherniuk også etablert organisasjonen Alarm. Dette er et initiativ basert på hans røtter i speiderbevegelsen.

Med innsamlede midler har stiftelsen blant annet kjøpt og donert et pansret kjøretøy innkjøpt i Polen.

– Det pansrede kjøretøyet ble en kjærkommen leveranse til en militæravdeling der flere av kameratene våre tjenestegjør, forteller Cherniuk.

Alarm har i tillegg finansiert en robot for minelegging og flere FPV-droner, samt en MARA-2 overvåkningsdrone.

Alarm er en av Fritt Ukrainas nyeste samarbeidspartnere.

MARA-2 overvåkningsdrone. Foto: Alarm

Et viktig samarbeid for fremtiden

– Vi er stolte av å inngå samarbeid med Volodymyr Cherniuk og Alarm, sier Natalia Golis. Møter med unge modige ukrainerne som Volodymyr gir meg håp. Dette er unge mennesker som bretter opp ermene og leter etter måter å bidra i frihetskampen, sier hun.

– Gjennom dette partnerskapet styrker Fritt Ukraina båndene mellom norske støttespillere og noen av Ukrainas mest innovative teknologimiljøer med et felles mål om å bidra til europeisk sikkerhet, sier Golis.

Sammen skal Alarm og Fritt Ukraina nå bidra til innkjøp av ytterligere to MARA-2 overvåkningsdroner til ukrainske styrker.

– Det er også svært lærerikt å følge klyngens aktiviteter og utvikling som gir oss som organisasjon viktig innsikt i innovasjonsarbeidet på bakken i Ukraina, legger Natalia Golis til.