Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » 372 FPV-droner produsert i Ukraina med støtte fra Norge

372 FPV-droner produsert i Ukraina med støtte fra Norge

Max Surhai, XX Systems, Kateryna Tuzia, Robymo, Natalia Golis, Marie Bu Jacobsen, Lars Bugge Aarset Thomas Jøraandstad og Ketil Borgvin Dørre. Foto: Robymo

Ukrainske XX Systems har produsert over 370 FPV-droner til frontlinjen i Ukraina. Produksjonen og leveransen er finansiert med støtte fra norske givere.

Dronene er produsert i Ukraina og blir distribuert direkte til frontlinjen.

– Jeg er svært fornøyd med resultatet, sier Max Surhai.

Han er 26 år, CEO og grunnlegger av selskapet XX Systems som produserer dronene.

Et spleiselag med Robymo

Gjennom et spleiselag mellom norske og ukrainske støttespillere er det nå levert over 370 FPV-droner til ukrainske forsvarsenheter. Leveransen er del av et fellesprosjekt mellom organisasjonene og et resultat av et tett samarbeid over tid.

– Vi har hatt et samarbeid med den ukrainske organisasjonen Robymo hvor vi går inn med 50 prosent finansiering hver, forklarer Natalia Golis, generalsekretær i Fritt Ukraina.

Det vil si at finansieringen fra Norge matches med et tilsvarende beløp fra ukrainske sponsorer. Det gjelder både GPS-er, sendere og FPV-dronene, sier hun.

– Matchingen gjør at midlene fra Norge gir dobbel effekt på bakken. Og ikke minst så gir samarbeidet eierskap i både Norge og Ukraina, legger hun til.

Max Surhai, XX Systems og Natalia Golis, Fritt Ukraina. Foto: Robymo og Natalia. Foto: Robymo
Max Surhai, XX Systems og Natalia Golis, Fritt Ukraina. Foto: Robymo og Natalia. Foto: Robymo

Skreddersydd for frontlinjens behov

Dronene er såkalte FPV-droner (first person view). Dette er små quadcoptere som brukes både som interceptors, til å bekjempe andre droner, og mot mål på bakken. De fungerer i praksis som presisjonsammunisjon og er tilpasset behovet til ukrainske forsvarsenheter.

– Dronene er spesialtilpasset etter brukernes behov både når det gjelder frekvenser, kompatibelt utstyr og bæreevne. Hver av dem kan frakte opptil tre kilo og har en rekkevidde på mellom 20 og 30 kilometer, sier Max Surhai, CEO og grunnlegger av XX Systems.

Hver drone koster 3000 kroner. De er enkle å sette sammen og kan styres enten med radiosignaler eller med fiberoptisk kabel.

– De dyktigste droneoperatørene kan oppnå over 90 porsent treff med droner som dette, forteller Surhai.

En klassisk ukrainsk gründerhistorie

XX Systems er en liten droneprodusent med base i Lviv. Selskapet ble valgt som leverandør til prosjektet av Robymo.

Dette er en veldig klassisk ukrainsk produsent. En liten aktør ledet av en tidligere softwareingeniør som nå har begynt å produsere FPV-droner.

– Jeg har stor sans for hvordan slike små produsenter får mulighet til å innovere og utvikle seg gjennom å få konkrete bestillinger, sier Natalia Golis.

Surhai som leder XX Systems har bakgrunn fra IT og produksjon i Kina, og forteller at overgangen til droneproduksjon kom naturlig.

– Jeg har ingen militær erfaring, men har jobbet med teknologi siden jeg var 16. Etter hvert som vi begynte å produsere droner lærte vi mye av soldatene som bruker dem og utviklet løsningene i takt med deres behov, forteller han.

Thomas Jøraandstad, Ketil Borgvin Dørre, Lars Bugge Aarset og Marie Bu Jacobsen. Foto: Robymo
Thomas Jøraandstad, Ketil Borgvin Dørre, Lars Bugge Aarset og Marie Bu Jacobsen. Foto: Robymo

Skalerbar produksjon og stor takknemlighet

Produksjonen er både effektiv og fleksibel, ifølge Surhai.

– Produksjonen er lett å skalere. Det krever ikke mye infrastruktur eller spesialisert arbeidskraft. Vi har etablert en solid forsyningskjede med kvalitetskomponenter. Det eneste som begrenser produksjonen vår i dag, er finansiering. Vi er klare til å øke produksjonstempoet betydelig dersom vi får mer støtte, sier Surhai.

Han uttrykker også stor takknemlighet for bidraget fra Norge:

– Vi er veldig glade for samarbeidet og hjelpen vi har fått. All støtte fra vestlige venner betyr alt for oss. Vi står klare til å fortsette og produsere enda flere droner.

– Dere er et fantastisk eksempel på et land som støtter frihet og europeisk sikkerhet. Det er en stor glede å ha dere her, og vi vil gjerne rette en stor takk til det norske folk, legger Max Surhai til.

Dronene ble overlevert under Fritt Ukrainas transport nummer 83 i juni 2025.

  • Max Surhai, XX Systems, Kateryna Tuzia, Robymo, Natalia Golis, Marie Bu Jacobsen, Lars Bugge Aarset Thomas Jøraandstad og Ketil Borgvin Dørre. Foto: Robymo

Om Robymo

Robymo er en ukrainsk ideell organisasjon som kombinerer innsiktsdrevet forskning, utdanning og støtte til forsvaret. De har samlet inn store beløp til blant annet droner og teknisk utstyr, og jobber samtidig med kunnskapsdeling, cybersikkerhet og reintegrering av soldater.