- This post is also available in English.
- Допис також доступний українською мовою.
Av Elin Toft, Fritt Ukraina
Rett inn døra fra Ukraina har Ingunn Lunde sterke inntrykk å fortelle om.
– Én ting er å lese om det som skjer. Noe helt annet er å møte menneskene som rammes, sier professoren i russisk.
Store deler av det norske akademiske miljøet innenfor russlandsstudier har vendt Russland ryggen etter fullskalainvasjonen i 2022. For mange har det blitt en æressak å stå skulder ved skulder med Ukraina. Noen gjør det ved å gi konkret støtte til Fritt Ukrainas arbeid.
Tidligere i oktober kjørte fire biler i konvoi fra Oslo til Ukraina i regi av Fritt Ukraina. Den ene bilen var i hovedsak finansiert av midler som var samlet inn gjennom en aksjon blant ukrainskstudenter ved Universitetet i Oslo. Med på turen var tre representanter for innsamlingsaksjonen: Yngvild Sørbye, Sturla Berg-Olsen og Ingunn Lunde. Mens de tre var førstereis-frivillige til Ukraina, var de andre i konvoien, Morten Køpke, Hogne Overaa og Tommy Simenstad, erfarne sjåfører som har hatt flere turer.
Etter den lange bilturen fra Oslo til Lviv fikk de seks i konvoien fikk en dag i Lviv før de reiste tilbake til Norge. Det ble en dag som bød på store kontraster mellom en vakker, gammel by og krigens brutale realiteter.
Rett fra krigen
– Da vi overleverte bilene og materiellet, fikk vi møte representanter fra de militære avdelingene som mottar utstyret. Vi møtte også frivillige fra den lokale ukrainske organisasjonen som er bindeledd mellom oss og de som kjemper ved fronten. Det var sterke og nære møter, sier Ingunn Lunde. Flere av representantene kom rett fra frontnære områder og skulle tilbake samme dag.
– Du får en annen type realitetsorientering når du snakker med en som står midt oppi kamper og operasjoner, er Lundes erfaring.
En annen sterk opplevelse var å få besøke Mars-marken, den nye delen av Lytsjakiv-kirkegården i Lviv. Ingunn Lunde forteller om flagg som stod tett i tett, sammen med blomster og bilder av de falne. Hun har vanskelig for å finne ord om dette fryktelige som skjer, men sier til slutt:
– Alle de falne i denne krigen, kvinner og menn, så mange unge som er blitt frastjålet framtiden. Det er utilgivelig, det Russland gjør!
Samtidig hadde den norske gruppen fine opplevelser – ikke minst var det inspirerende å se kraften i sivilsamfunnet og møte noen av ildsjelene.
– Vi må ikke glemme den utrolig store innsatsen sivile ukrainere gjør! Det blomstrer massevis av grasrot-initiativ, og Ukraina kunne ikke klart seg uten støtten fra sin egen befolkning, understreker Lunde.
Solidaritet å lære ukrainsk
Utgangspunktet for pengeinnsamlingen er årskursene i ukrainsk for slavister ved Universitet i Oslo. Kursene som er initiert av Atle Grønn, professor i slaviske språk, har siden de startet høsten 2022 hatt mange voksne studenter med store nettverk fra områder som forsvaret, diplomatiet og akademia.
Felles for studentene er en stor interesse for Ukraina, at de kan et slavisk språk fra før, og et ønske om å lære ukrainsk. De to andre som var med fra innsamlingsaksjonen, er eksempler på dette: Yngvild Sørbye er både musikkviter og sovjethistoriker og driver også aktiv formidling av ukrainsk kulturhistorie, mens Sturla Berg-Olsen er lingvist med bakgrunn i baltiske språk (litauisk og latvisk) og jobber til daglig i Språkrådet.
For Ingunn Lunde, som hele sitt yrkesaktive liv har arbeidet med russisk språk, er det blitt en solidaritetshandling å lære ukrainsk.
– Å kunne ukrainsk gjør at man kan snakke med ukrainerne, lese bøker og nyheter på ukrainsk og lære om kultur og historie på en mer direkte måte. Dessuten er språk en del av den russiske propagandaen som spys ut. Putin påstår for eksempel at ukrainsk er en dialekt, og ikke et selvstendig språk. Da er det en ryggmargsrefleks å gjøre akkurat det motsatte: lære seg ukrainsk og med det motsi den løgnaktige propagandaen.
Les også: De blir kalt den mest kompetente studentgruppen i UiOs historie
Opplagt å støtte Fritt Ukraina
Initiativet til pengeinnsamlingen kom fra nettopp Lunde. Håpet var at innsamlingen skulle spre seg godt gjennom studentenes nettverk, og målet var 80 000 kroner. Resultatet til slutt ble 95 000 kroner. Med frie midler fra Fritt Ukraina ble beløpet doblet til nær 200 000 kroner, og for den summen ble en Toyota pickup pluss en del viktig utstyr som Powerbank og observasjonsdroner kjøpt inn.
– Hvorfor støtte til akkurat Fritt Ukraina?
– Jeg har fulgt dem lenge, og det var et opplagt valg. Jeg opplever Fritt Ukraina som en gjennomsiktig, ryddig og profesjonell organisasjon som jeg har stor tillit til. Organisasjonen har stort fokus på å levere akkurat det som det er behov for. De spør hva de ulike militære avdelingene trenger, og prøver å levere dette fort og effektivt. Organisasjonene på mottakersiden i Ukraina er også veldig kompetente. Det er god, direkte kontakt mellom de frivillige i den lokale organisasjonen og de militære avdelingene, sier Lunde.
Les også: Ukrainskstudenter starter innsamling
Dypt skuffet over russerne
Professoren har, som mange andre akademikere med russisk språk, litteratur og kultur som hovedfelt, opplevd et dypt brudd med Russland etter februar 2022.
– Alle mine kontakter har reist ut av Russland, så jeg har ikke lenger samarbeid med noen der. Jeg er samtidig dypt skuffet over det russiske sivilsamfunnet. Det er i hovedsak passivt og apatisk overfor krigen. De fleste russere vil leve livet sitt som før. Det kan vi selvsagt forstå, og samtidig er det uforståelig. Det gjør meg i alle fall pessimistisk for framtiden.
– Jeg fokuserer på Ukraina; det er der vi kan gjøre noe nå. Ukrainerne betaler en vanvittig høy pris for retten til å leve i et fritt land og ha en framtid. Kan vi være med og bidra bitte litt, er det opplagt å gjøre det, sier Lunde. Hun legger til:
– Vi lever våre trygge liv i Norge – enn så lenge. Jeg kommer tilbake med en erfaring som har knyttet meg enda sterkere til Ukraina.
Transport nummer 43
– Tusen takk til Ingunn, Yngvild, og Sturla og alle deres rause donorer som gjennomførte en innsamling og selv leverte direkte til forsvarsstyrkene i Ukraina. Dette er ekte handlekraft, sier Natalia Golis som er generalsekretær i Fritt Ukraina.
– Vi er utrolig stolt av av deres modige stemme og støtte i denne eksistensiell kampen. Ukrainerne sloss ikke bare for sitt land og demokratiske verdier, men også for sin egen historie, identitet og sitt språk, sier hun.
Transporten som Ingunn Lunde, Yngvild Sørbye og Sturla Berg-Olsen deltok på var Fritt Ukrainas transport nummer 43, som bestod av fire biler, Ecoflow strømforsyninger og droner i tillegg til vinterjakker, varmt tøy og varme yttersko. I tillegg deltok også Hogne Overaa, Tommy Simenstad og Morten Køpke på transporten.