Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Frysebilen har kommet frem og er allerede i bruk

Frysebilen har kommet frem og er allerede i bruk

Sjur Herheim og Jahn Brusdal Eriksen samlet inn til frysebil til Ukraina

En av utfordringene i Ukraina er å frakte døde soldater hjem fra fronten. Tidligere i høst startet Sjur Herheim og Jahn Brusdal Eriksen innsamling til en frysebil. Nå er bilen på plass og allerede i bruk. De kjørte selv bilen nedover til Ukraina.

Jahn er fra Indre Arna. Han er geolog og arbeider i M Vest Energy, et selskap der både eier og flere ansatte har engasjert seg og bidratt med betydelig støtte til Ukraina.

Inspirert av bestefar

– Interessen for å bidra i Fritt Ukraina har jeg fått igjennom min bestefar Karl Johan som har engasjert seg i denne saken fra over en lengre tid, forteller Jahn. Da krigen i Ukraina begynte, følte jeg det kom veldig nært. Det kunne ha vært oss som sto midt i det. Siden da har jeg tenkt mye på hvordan vi kan bidra på best mulig måte, sier han.

Jahn deltok på en transport tidligere i sommer. Dette var Fritt Ukrainas transport nummer 36 i august. Det var da han ble klar over at det var et stort behov for frysebiler. Han forstod det også slik at frysebilen var spesielt utfordrende å få finansiert.

– En bil for å frakte lik er kanskje ikke et like lettselgelig prosjekt som andre typer hjelp. Men jeg visste det var viktig, og derfor måtte jeg få med min gode venn Sjur, som har et stort hjerte. Han var lett å overtale til å delta, forteller Jahn.

Natalia Golis og Jahn Brusdal Eriksen sammen med Bogdan fra Ukrainas 3rd Assault Brigade. Foto: Fritt Ukraina

Sjur Herheim er sivilingeniør fra Voss og jobber som sektorleder i Bergen Engines. Også hans arbeidsgiver er engasjert i støtte til Ukraina. Store deler av landets energiforsyning er ødelagt og Bergen Engines skal blant annet levere åtte motorer på 10 MW for strømproduksjon. Leveringen er planlagt allerede rundt årsskiftet.

Les også: Frykter humantitær katastrofe etter energikollaps i Ukraina

– I likhet med mange andre har jeg kjent på en følelse av håpløshet i møte med krigen i Ukraina, sier Sjur. Selv om krigen til tider kan virke fjern, selv om den har så enorme konsekvenser. Da Jahn kom til meg med ideen om frysebilen, skjønte jeg raskt at dette var noe vi kunne gjøre sammen, forteller han.

Sjur og Jahn har ulike nettverk i Arna og Voss, og det var gjennom disse, og på sine arbeidsplasser, at de startet innsamlingsaksjonen.

Les også: Sjur og Jahn samler inn til kjøle-/frysebil til Ukraina

Kjørte bilen nedover selv

Innsamlingen var åpen i omtrent halvannen måned.

– Det var flott å se hvor mange som ville bidra. Vi fikk mange positive tilbakemeldinger, og det var tydelig at folk satte pris på at vi samlet inn til noe så konkret. Det føltes også meningsfullt å kunne følge prosjektet fra start til slutt på så kort tid.

Sjur og Jahn kjørte bilen ned selv, det tok to og en halv dag. De reiste ned sammen med 6.-junikolonnen, en Bergensgruppe som også er veldig historieinteressert.

– Det passet oss perfekt, med D-dagen som symbolikk for hva vi ønsker å oppnå – frihet. Vi klarte å samle inn 121 500 kroner. Bilen kostet litt mer og heldigvis gikk 6.-junikolonnen inn med et beløp. Og sammen med en donasjon fra yrkesorganisasjonene Negotia og Delta ble resten av kjøpesummen dekket, forteller Jahn.

Sjur Herheim og Jahn Brusdal Eriksen kjørte selv frysebilen til Ukraina. Foto: Fritt Ukraina

Jahn tok den siste etappen til en avdeling ved fronten, nærmere øst i landet, der frysebilen skulle leveres til Ukrainas 3rd Assault Brigade.

– Det var sterkt å oppleve krigen på såpass nært hold. Samtidig føles det godt å kunne bidra. Det gir en mening å vite at det vi gjør, gjør en forskjell, og det er sterkt å se hvor mye avdelingene setter pris på hjelpen, forteller Jahn.

Dessverre er bilen allerede i bruk, noe som er et trist vitnesbyrd om situasjonen ved fronten.

– Vi forstod også på soldatene hvor viktig det er å vite at deres falne kamerater blir tatt godt vare på, forteller han.

Soldaten Bogdan forklarte hvor viktig det er for enhetene å kunne ta vare på sine falne soldater. Å behandle de døde med verdighet har betydning også for rekrutteringen. Bogdan fortalte videre at det kan gå flere dager med etappevis transport fra der en soldat faller til et sted hvor de blir identifiser, før de deretter sendt videre med frysebilen til begravelsesbyrå og hjem til soldatenes familier og der de skal begraves.

Stadig yngre soldater

– På krigskirkegården Field of Mars kjente vi virkelig på krigens realitet. Vi så at gravene bare ble flere, og dessverre var det mange unge ansikter blant de falne. Bildene på gravene gjør det hele veldig personlig og nært. Det var en kraftig påminnelse om hvor brutal denne krigen er, forteller Sjur.

Field of Mars blitt et symbolsk sted hvor mange ukrainske soldater som har mistet livet i krigen blir begravet.

– Det var spesielt å se hvor mange nye graver som har kommet til siden jeg var der i august, forteller Jahn.

Sjur og Jahn på krigskirgegården Field of Mars i Lviv. Foto: Natalia Golis

Behov for mer støtte

– Nå er vi tilbake i trygge Norge, men det er klart at behovet for hjelp ikke er over. Det er fortsatt behov for mer støtte, og spesielt flere frysebiler til ulike avdelinger. Vi håper selvfølgelig at behovet for frysebiler snart vil forsvinne, men enn så lenge må vi fortsette å støtte, sier Sjur og Jahn.

På Fritt Ukrainas transport nummer 41 ble det levert syv kjøretøy, inkludert både frysebilen og én ATV, samt droner, medisinsk utstyr, verktøy og flere 3D-printere. Ni personer deltok på transporten..

– Vi vil virkelig oppfordre folk til å støtte Fritt Ukraina med det de etterspør, sier Jahn.. Det er en ære for oss å kunne bidra på denne måten, men det føles også litt rart å komme tilbake til hverdagen i trygge, gode Norge. Ukraina kjemper for sin eksistens, og det er trist å tenke på hva som kan skje dersom de ikke får den støtten de trenger for å kunne forsvare sine hjem, sier Jahn Brusdal Eriksen.

Fritt Ukrainas transport nummer 41. Natalia Golis Didirk Munch, Ivar Karsten Johannessen, Jahn Brusdal Eriksen, Dag Steinfeld, Ketil Borgvin Dørre, Thomas Jøraandstad og Sjur Herheim. Foto: Fritt Ukraina