Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Dødens budbringer

Dødens budbringer

Byordfører Rostyslav Slipets har en av de tyngste jobbene i krigen som raser i Ukraina: Han banker på dørene til familier for å fortelle at de har mistet en av sine kjære.

– Det er en veldig, veldig tung og trist oppgave. Som man aldri kan bli vant med. Det verste er når jeg vet at det er barn bak døren jeg banker på, sier Slipets.

Har mistet 56 mennesker

Han er byordfører i den lille byen Busk, 60 kilometer øst for Lviv, i den vestlige delen av Ukraina. I kommunen han styrer bor det 31.000 mennesker. Siden 2022 har Busk mistet 56 innbyggere i krigen. Mange av dem unge menn og kvinner, helt ned i 18-årsalderen.

Over hele landet sitter etterlatte igjen etter å ha mistet sine kjære ved fronten. Foto: Elena Tita / the Collection of war.ukraine.ua

Busk har for tiden rundt 1.000 soldater i krigen, de fleste ved fronten.

– Det er dette som er krigens nådeløse brutalitet. Vi er naturligvis takknemlige for all den støtten vi får fra vest. Våpen og ammunisjon. Men vi betaler den høyeste prisen av alt: Med mennesker. Våpen kan erstattes, men mennesker kan vi aldri få tilbake. Familier som mister sin sønn eller datter, familier som mister sin pappa eller mamma.

Omtrent hver måned må han ut og banke på en ny dør. Han har selv vokst opp i Busk og kjenner så å si alle som bor her.

Her er noen av de falne fra den lille byen Busk, vest i Ukraina (saken fortsetter under).

Reagerer med raseri

– Den første reaksjonen kan noen ganger være raseri. De som åpner døren kan bli svært sinte på meg. Det blir liksom min og vår skyld. Jeg forstår at det føles slik, men etter hvert blir jeg ofte familiens beste venn. En som trøster og forstår, sier ordføreren.

De norske frivillige fikk være med på en minnemarkering ved gravlunden for de falne soldatene i Busk.

Lørdag 5. oktober fikk han besøk av en delegasjon fra Fritt Ukraina, som var på sin 38. levering i landet. Da fikk byen overlevert en stor VW Crafter, som er spesialbygd for å frakte rullestolbruker. Bilen er donert av fagforeningene Negotia og Delta. Negotia-leder Eirik Bornø og generalsekretær Tore Hansen, var selv med for å personlig overrekke spesialbilen.

Gullhelten hyllet Norge. Les mer her.

De fikk også besøke den lokale gravplassen, der de falne i krigen har fått sin egen minnelund. Det ble et sterkt besøk med en liten minnemarkering. Her ligger mange av de unge mennene som ofret livet for landet sitt og friheten til Ukraina.

Over 40.000 drepte?

– Så unge mennesker. Dette er bare helt ufattelig trist, sa Eirik Bornø.

Ingen vet hvor mange ukrainske menn og kvinner som er blitt drept siden fullskalainvasjonen startet i 2022. Myndighetene vil ikke ut med tall. Men den velinformerte britiske journalisten Luke Harding anslo på medlemsmøtet til Fritt Ukraina i september at tallet trolig er godt over 40.000, basert på det han har fått vite av sine kilder.

– Det er dette som gjør situasjonen så vanskelig for Ukraina. Det er en dyster stemning i landet. Absolutt alle kjenner noen som er døde. En i familien, en nabo, en klassekamerat. Døden kommer veldig tett på de aller fleste nå, sa Harding.

Over hele Ukraina er det begravelser hver dag. Foto: Elena Tita / the Collection of war.ukraine.ua