Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Höegh og Fritt Ukraina samarbeider om livreddende førstehjelpsprosjekt for ukrainske soldater

Höegh og Fritt Ukraina samarbeider om livreddende førstehjelpsprosjekt for ukrainske soldater

Foto: 73rd Naval Special Operations Center

I et betydelig humanitært initiativ har Höegh og Fritt Ukraina gått sammen for å finansiere et av de største førstehjelpsprosjektene i regi av Fritt Ukraina siden den russiske invasjonen av landet.

Prosjektet har som mål å sikre at ukrainske styrker kan opprettholde sin kampevne gjennom rask og effektiv tilgang til livreddende medisinsk utstyr. Ettersom Ukraina møter en stadig økende mangel på erfarne soldater, blir det viktigere enn noen gang å redde liv på slagmarken.

Livreddende utstyr og evakuering

Kjernen i prosjektet er leveransen av medisinsk utstyr som kan redde liv under kamp.

– Spesielt livreddende førstehjelpsutstyr og ulike evakueringsplattformer har vært hovedfokuset, forteller Frank Rebnord.

Foto: Fritt Ukraina

Det var Rebnord som tok initiativ til kontakten med denne avdelingen, og med deres behov i tankene ble en stor leveranse av avansert medisinsk utstyr skreddersydd.

Rebnord er tidligere Special Operations Combat Medic (SOCM) med bakgrunn både fra Forsvaret og Politiet.

I dette prosjektet har Rebnord hatt ansvar for behovsutveksling, å sette sammen riktig utstyr og kontakt med mottager.

Leveransen ble muliggjort gjennom et tett samarbeid mellom Fritt Ukraina og 73rd Naval Center of Special Operations – en ukrainsk enhet som spesialiserer seg på småbåt- og amfibieoperasjoner bak russiske linjer.

73rd Naval Special Operations Center har vært anerkjent i flere ukrainske militære videoer for sine vågale operasjoner over Dnipro-elven til russisk-okkupert territorium. Ved bruk av Zodiac-lignende motorbåter utfører de rekognosering og angrep på russiske styrker, noe som understreker deres viktige rolle i krigen.

Leveransen

Den skreddersydde leveransen var del av Fritt Ukrainas transport nr 36 og bestod av over 200 Individual First Aid Kits – IFAKs, bårer, hypotermiutstyr, avanserte blødningskontrollsystemer, 600 tourniqueter og annet nødvendig utstyr.

– Disse forsyningene er avgjørende for å gi soldater i felt en bedre sjanse til å overleve skader og bli evakuert i tide til videre behandling, sier Rebnord.

Foto: Fritt Ukraina

Takknemlighet og rørende mottakelse

En liten gruppe representanter fra Fritt Ukraina besøkte enheten sør i Ukraina for å overlevere utstyret personlig. Sjefen for avdelingens medisinske kapasitet var dypt rørt av leveransen, og uttrykte stor takknemlighet for innsatsen.

– Utstyret ble mottatt med stor begeistring, da det representerer en betydelig styrking av deres mulighet til å redde liv på slagmarken, forteller Frank Rebnord.

I tillegg til overleveringen ble det også gjennomført en behovsavklaring og utveksling av erfaringer. Det ble tydelig at det fortsatt er et stort behov for mer medisinsk utstyr, særlig av høy kvalitet.

Fritt Ukrainas transport nummer 36. Fra venstre: Frank Rebnord, Torgeir Løge, Henrik Geelmuyden, Natalia Golis, Peter Frølich, Peter Warren, Kristian Aksnes og Sergei Moore.

Trenger kjøretøy for evakuering

Enheten har allerede identifisert fremtidige behov for spesialtilpassede evakueringskjøretøy som kan brukes i de tøffe forholdene på frontlinjen.

Et stort ønske er kjøretøy med firehjulstrekk som kan ha bårer montert, slik at skadde soldater kan evakueres raskt og trygt. I tillegg er det behov for annet spesialisert medisinsk utstyr som blodkjølere, kompakte kirurgiske bord og utstyr for avansert førstehjelp.

– Dette samarbeidet mellom Høegh og Fritt Ukraina er et viktig bidrag til å styrke Ukrainas forsvarsevne og redde liv på slagmarken, forteller Frank Rebnord.

Gjennom kontinuerlig støtte og leveranser av nødvendig utstyr, håper de å bidra til at flere soldater kan komme trygt hjem etter å ha tjent sitt land i en pågående og krevende konflikt.

Utstyret fra Höegh redder liv

– Det medisinske utstyret fra Høegh vil påvirke krigens gang og redde liv. Vi har sett med egne øyne hvor takknemlige soldatene i Ukraina er for hjelpen, sier Peter C. Frølich.

Han er styreleder i Fritt Ukraina og var selv med på transporten med utstyret fra Höegh.

– Når krigen er over, må vi alle se oss selv i speilet og spørre om vi gjorde det vi kunne. Höegh-stiftelsen har definitivt gjort det de kan: De har stilt opp og tatt stilling i vår tids viktigste konflikt, sier Frølich.

Leif Høegh Stiftelse og Lucy Høegh’s Stiftelse ble etablert i henholdsvis 1969 og 1964, og har gjennom årene støttet et mangfold av samfunnsnyttige prosjekter.

– Leif Høegh-stiftelsen støtter helhjertet denne viktige saken, sier Steinar Paulsen som jobber for stiftelsen.

– De er et forbilde for mange, legger Peter Frølich til.

Foto: 73rd Naval Special Operations Center