Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Takker for feltstøvler fra Norge – Utviklet for spesialsoldater

Takker for feltstøvler fra Norge – Utviklet for spesialsoldater

Gunnerside feltstøvel fra Dundas Footwear

Skoprodusenten Dundas Footwear i Oslo donerte tidligere i sommer et parti feltstøvler til Ukraina. Nå får de både en hilsen og takk.

Dundas Footwear er en liten norsk bedrift som har produsert håndlagde kvalitetsstøvler og sko siden 2010. Med fokus på beksøm og lær av høy kvalitet lager de fottøy som er laget for å tåle juling, vare lenge og la seg reparere.

I 2022 lanserte Dundas feltstøvelen Gunnerside22 (GS22), utviklet i samarbeid med Forskningsrådet og et team bestående av tidligere spesialsoldater. Et parti GS22 er nå levert til en ukrainsk militærvdeling for testing.

Støvlene fra Dundas har kommet frem til Ukraina.

Ser frem til å ta de i bruk

– Hjertelig takk til både Dundas Footwear, stortingsrepresentant Peter C. Frølich og Fritt Ukraina for de norske feltstøvlene, sier Sergey Ogorodnyk i Ukraina.

Han er en av soldatene i Fire Support Company i 78th Separate Airborne Assault Regiment som har mottatt støvlene..

– Dette er en sko av god kvalitet. Førsteinntrykket er bra og våre soldater ser frem til å teste de under kampforhold, sier han.

Ogorodnyk lover også gi produsenten tilbakemeldinger på skoene etter at de har blitt testet i bruk.

– Russland er et sjofelt og blodtørstig terrorland som må stoppes. Hele den siviliserte verden. Alle som hjelper Ukraina i dag, forstår dette, skriver Sergey Ogorodnyk på sin egen Facebook.

Inspirert av Kjetil Hatlebrekke og Joachim Rønneberg

Dundas har gitt støvlene navnet “Gunnerside”. Dette var kodenavnet for Tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig.

– Både krigsheltene fra andre verdenskrig og nyere krigshelter har vært til inspirasjon, forteller Helge Mamen.

Han er en av de to grunnleggerne bak Dundas Footwear.

– Da Russland invaderte Ukraina i 2022 ble jeg påminnet noe min nylig avdøde venn Kjetil Hatlebrekke sa til meg i 2020: «Det er ikke noe som heter etterkrigstid; den korrekte betegnelsen er mellomkrigstid», forteller Mamen.

Da Dundas lagde en replika av skoene som Jochaim Rønneberg brukte under tungtvannsaksjonen, ble Mamen også minnet om et sitat av Rønneberg: «Det burde være innlysende at fred og frihet må kjempes for».

Både Rønneberg og Hatlebrekke har vært til inspirasjon under arbeidet med støvelen, forteller Mamen.

Helge Mamen og Liam Edward Rode-Hæhre er gründerne bak Dundas Footwear.

– Russlands angrep på Ukraina er et angrep på en lovbasert verdensorden, demokrati og folkerett. Det er et angrep på fred og frihet vi ikke kan tillate, sier Mamen. Konsekvensene av en Russisk seier i Ukraina vil være skrekkelige, ikke bare for oss, men også våre barn og fremtidige barnebarn. Istedet for å bli overveldet av apati over alvorligheten i situasjonen, må man forsøke å finne en måte man kan bidra på, sier Mamen.

– Hva kan jeg, en mann på 50 år, uten militær bakgrunn, bidra med?, spør han.

Da Sovjetunionen angrep Finland i 1939 meldte Helge Mamen sin bestefar seg frivillig som ambulansesjåfør. Da Nazi-Tyskland angrep Norge ble han grenselos for norske jøder og senere agent i Milorg.

– Jeg har ofte tenkt over de valgene han tok som ung mann, og hva jeg ville gjort i hans situasjon. Nå er vi på nytt i en situasjon som krever at man tar valg, og vi i Dundas har kommet frem til at det beste bidraget vi kan gi er å levere de beste støvlene vi kan lage, til de som trenger dem mest, sier Helge Mamen.

En teknisk avansert feltstøvel

– Målet med GS22 var å utvikle en støvel som tar vare på brukerens føtter under alle forhold, forteller Mamen.

Støvelen skal ha høy vridningsstabilitet, god beskyttelse mot vanninntrenging, gode pusteegenskaper og høy komfort.

– Det høres enkelt ut, men disse parametrene er ofte motstridende. Eksempelvis vil en veldig tett sko fort bli klam, og dermed kald. En veldig komfortabel sko har sjelden den høye vridningstabiliteten man trenger når man bærer en tung bør. Det er en balansekunst å finne de riktige forholdene mellom vekt og soliditet, vanninntrenging og fordamping, stabilitet og komfort, forteller Mamen.

I denne støvelen har Dundas brukt elementer fra klassisk beksøm i kombinasjon med et 3.3 mm tykt lær.

– På innsiden av skoen bruker vi kun lær, og innersålen har svært gode antibakterielle egenskaper. Vi unngår bruke membraner som GoreTex og materialer i kunststoff, da disse ofte lukker fuktigheten inn i skokonstruksjonen, og fungerer som rene bakteriefabrikker. Et klassisk ordtak vi stadig får høre i vår kontakt med erfarne soldater er «Ta godt vare på føttene dine; de skal bære deg hele veien hjem», forteller Mamen.

Tilbakemeldingene som de så langt har fått på GS22 har vært veldig positive, spesielt i forhold til kulde, gjørme og komfort under elendige forhold.

– Dette er en sko som tar vare på deg, og som du kan stole på, sier Helge Mamen.

Ser frem til tilbakemeldinger

GS22 er et spesialprodukt og en kostbar støvel å lage. Den produseres i sin helhet i Europa, helt uavhengig av underleverandører i f.eks. Kina.

– Antallet støvler i denne donasjonen er ikke så stort, sier Mamen. Støvlene er utviklet for nordiske forhold, så i tillegg til å støtte Ukraina er hensikten også å få testet støvlene i bruk også under ukrainske forhold. Vi ser derfor frem til å få tilbakemeldinger fra soldatene. Dersom de eller andre avdelinger ønsker flere GS22, så bidrar vi gjerne med dette. Da er vi avhengige av finansiell støtte for å produsere opp større kvanta, sier Mamen.

Del av hasteleveranse

Støvlene fra Dundas var del av Fritt Ukraina sin leveranse nummer 30 (HS30), en hasteleveranse som nylig ble organisert og transportert av Steinar Nilsen, Andreas Farmen, Erlend og Elias Drotninghaug.

Les mer: Ny, stor levering på plass ved fronten