Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » «Vestlandskolonnen» – ny rekordleveranse for Fritt Ukraina

“Vestlandskolonnen” – ny rekordleveranse for Fritt Ukraina

Over 60 vestlendinger bidro med vel fire millioner kroner. Det ble til “Vestlandskolonnen” med elleve kjøretøy og 205 droner – tidenes største Fritt Ukraina-leveranse.

Mer enn seksti personer, hovedsaklig fra Vestlandet, bidro til å fullfinansiere den store og viktige kolonnen. Den pensjonerte advokaten Dag Steinfeld var en av initiativtakerne til den omfattende innsamlingsaksjonen, som startet på toårsdagens for Russlands fullskalainvasjon av Ukraina, 24. februar.

Vestlandskolonnen var framme i Ukraina 8. mai 2024.

– Dette hadde aldri latt seg gjennomføre uten de mange giverne som velvillig stilte opp i handling, og ikke bare i ord. De ønsket å gjøre en forskjell. Så til hver og en av dem som tok ansvar i vår skjebnetid: Tusen takk!, sier Steinfeld.

Flere av donorene deltok selv som frivillige i kolonnen.

TV 2 var også med. Her kan du lese saken på tv2.no.

Reisen startet fra i Oslo, og gikk via Sverige og Polen videre til Lviv i Ukraina. Totalt deltok 18 personer, fordelt på elleve biler. Lasten bestod av hele 205 droner, flere hundre par støvler og et mobil tannlegekontor.

– Turen var lang og anstrengende, men svært meningsfylt, forteller Dag Steinfeld.

Kolonnen bidro med materiell til en verdi av rundt fem millioner – og ble også den største kolonnen med droner levert av Fritt Ukraina. 205 sivile droner, som er blitt svært viktige i den blodige og pågående kampen mot okkupasjonsmakten Russland.

Dag Steinfeld holder tale i Kyiv på frigjøringsdagen 8. mai.

Bilene og lasten ble donert til spesialstyrker i Ukraina under reisen.

Kolonnen entret Ukarina på selveste frigjøringsdagen, 8. mai:

– Særlig var det sterkt å kjøre inn i det krigsherjede landet på denne symboltunge dagen. Vi i det frie Europa markerer frigjøringen etter 2. verdenskrig, men for østeuropeerne og ukrainerne medførte 1945 at Hitlers jernhæl ble erstattet av den røde hær og stalinismen. Og det er nettopp denne jernhælen Ukraina nå prøver nå forsvare seg mot, sier Dag Steinfeld.

Sterkt å tale på frigjøringsdagen

På 8. mai skulle Steinfeld egentlig holde tale i Alversund litt nord for Bergen. Men slik ble det ikke.

På selve frigjøringsdagen for freden etter andre verdenskrig ankom kolonnen Lviv. Talen ble istedenfor holdt i borggården på Rådhuset i Lviv. Også Fritt Ukraina-styreleder Peter Frølich holdt tale da utstyret finansiert fra Vestlandet ble overlevert til Ukrainas væpnede styrker.

– Å tale i Lviv på denne dagen om dette temaet ble for meg svært sterkt. Litt for sterkt, sier Steinfeld.

Peter Frølich og Dag Steinfeld.

Både ordføreren i Lviv og sjefen for Krigsskolen i byen ba de Fritt Ukraina-frivillige som var til stede uttrykkelig takke hver og en av giverne bak kolonnen.

Samme dag angrep russerne Lviv med 12 ballistiske raketter.

Kolonnen besøke også æreskirkegården med mange unge, falne soldater. De frivillige fikk snakke med besteforeldre og foreldre som pyntet gravene nettopp på denne dagen.

– Ikke et øye blant oss var tørt.

Har vært med fra starten

Dag Steinfeld var en av fødselsmedhjelper da Fritt Ukraina ble stiftet for snart to år siden. Steinfeld og Peter Frølich har kjent hverandre lenge.

– Jeg sa til Peter jeg ville hjelpe, sammen med venner og bekjente fra mitt nettverk, med Norges største filantrop, Trond Mohn, i spissen.

Les også: Peter Frølich tildelt ukrainsk æresmedalje

Peter Frølich mottok den høyeste sivile æresbevisningen fra sjefen for Krigsskolen i Lviv.

“Vestlandskolonnen”

24. februar 2024, toårsdagen for russernes fullskalainvasjon, tok Steinfeld igjen kontakt med Frølich. Målet var å samle inn midler fra folk på Vestlandet for å finansiere den største kolonnen med droner og utstyr i Fritt Ukrainas historie.

Slik ble det.

– Ideen var å vise at det var flere slike borgere her vest som i Christian Michelsen eller Trond Mohns ånd stiller opp når det trengs, og ikke duller seg inn i en slik søvn som Arnulf Øverland advarte mot i sitt dikt fra 1936; «Du må ikke sove.», sier han.

«Payback time»

Fra barnsben av har Dag Steinfeld alltid vært opptatt av freds – og menneskerettigheter. Store deler av den jødiske del av Steinfelds familie ble myrdet i Auschwitz.

Dag Steinfeld og Natalia Golis
Dag Steinfeld og Natalia Golis

– Min far ble som medlem av Milorg torturert til vanvidd av Gestapo i Gestapohuset i Bergen. Han overlevde krigen ved et under, forteller han.

Steinfeld avsluttet sin advokatkarriere som partner i Wikborg Rein i 2019 for å vie sin tid til humanitære og kulturelle formål som Fritt Ukraina.

– Etter nesten 40 år som velfødd advokat, var det «payback time», avslutter han.

Fakta: Disse bidro til Vestlandskolonnen

Mer enn seksti personer bidro til å finansiere kolonnen. Det er flere som ikke kan eller vil nevnes, men personer som Trond Mohn, Herman og Birgitte Friele, Bodil Friele, Per Grieg, Karl Johan Brusdal, Arne Veidung, Ivar og Kristin Johannessen, Hermund Linde, Didrik Munch, Birger Grevstad, Johan Fredrik Odfjell, Morten Fredriksen, Morten Foros Krohnstad og mange av hans partnere i advokatfirmaet Schjødt har bidratt med betydelige donasjoner.

Det samme gjelder flere av Steinfeld sine tidligere venner og partnere i advokatfirmaet Wikborg Rein som Stein Pettersen, Geir Ove Røberg, Filip Truyen, Christian Friis, Knud Lorentzen og Per Magne Strandborg.

Steinfelds adkovatkollega Per Magne Strandborg har også jobbet iherdig på telefonen og fått donasjoner fra en rekke fiskeribedrifter fra Lista i sør til Fosnavågen i nord, med fiskebåtrederiene Hardhaus og Lie-gruppen med Peder O. Lie i spissen i Austevoll og Sotra, og Sigurd Teige i Fosnavåg

Videre kom inn godt og vel fire millioner.fra ukrainere som matchet beløpet fra Vestlandet. I realiteten medførte dette et tilskudd til Fritt Ukraina på vel åtte millioner.

Både Bodil Friele, Didrik Munch, Birger Grevstrad, Hermund Linde, Ivar og Kristin Johannessen og Steinfeld deltok selv også som sjåfører fra Oslo til Lviv.

Les også: Solgte sko og smykker: Bodil (78) dro selv til Ukraina med gaven

Vestlandskolonnen donerte elleve biler og over 200 droner. På bildet: Natalia Golis og Torgeir fra Fritt Ukraina sammen med Elin Mortensen, Ivar Johannessen, Kristin Johannessen, Bodil Friele, Didrik Munch, Dag Steinfeld, Irene Avestisian fra Peoples self Defence Lviv, Trygve Eriksen, Peter Frølich fra Fritt Ukraina, Per Magne Strandborg, Leif LInde, Erik Bjørndal fra Fritt Ukraina, Birger Grevstad, Hermund Linde, Ketil Borgvin Dørre fra Fritt Ukraina og Taras Melnyk fra Charity Support Ukraine, sammen med representanter fra avdelingene som mottok droner og kjøretøy.