Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Yrjar (68): – Jeg kunne ikke sitte og se på dette

Yrjar (68): – Jeg kunne ikke sitte og se på dette

Yrjar Garshol

Av Roy Conradi Andersen

KYIV: Yrjar Garshol (68) skulle dyrke seiling hjemme i Ulsteinvik som pensjonist. Ikke lenger etter sto han og kikket ut over en minnelund over falne soldater i Ukraina.

–  Det må være det sterkeste jeg har vært med på her nede. Jeg sto og skuet ut over rad på rad med ferske graver. Unge gutter, på alderen med mine sønner – og yngre. Som fikk et så altfor kort liv. Det gjør et voldsomt inntrykk. Det er et manifest over hvor grusom en krig er. Og hvor brutal denne fienden er, de skyr ingenting for å få herredømme.

Sunnmøringen har nettopp vært på sin sjette leveranse med utstyr for Fritt Ukraina. Denne gangen leverte han fem biler, 20 droner, syv teodolitter (landmåleutstyr), stridsvester, personlig verneutstyr og reservehjul, direkte til kampbataljoner som kjemper ved fronten i Ukraina.

– Hva er det som gjør inntrykk på deg?

Yrjar Garshol

 –  Jeg husker veldig godt at jeg hadde et sterkt møte med en av dronekrigerne. Han kom rett fra fronten. Du så han var utslitt og veldig preget av hva han nettopp hadde opplevd. Men han tok oss imot og synes det var viktig å kunne fortelle hva som skjer. Du så hvor preget han var, etter det han må gjennomgå. Da forstår vi at vi må trå til med det lille vi kan, svarer Garshol.

Garshol er utdannet økonom. Først jobbet han i finans, deretter for møbelindustrien på Vestlandet, der han ble leder for møbelindustriens landsforening i 1991. Garshol og kollegene fikk fart på eksporten av norske møbler til utlandet.

Det endte med at han ble utsending for Norges Eksportråd i Canada. Fra 2000 til 2006 bodde han i Toronto med familien. Der fungerte han også som konsul for Norge.

Vel hjemme igjen, ble han markedssjef for Rolls Royce Marine/Kongsberg Maritime (tidligere Ulstein verft), en stilling han hadde til han pensjonerte seg i 2023.

Yrjar Garshol (bakerst) var teamleder på HS23 som var i Kyiv og Lviv i mars 2024.

– Nå har jeg masse tid. Men jeg kan jo ikke bare sitte i seilbåten og seile rundt, så da passet det glimrende å bruke energi på noe nyttig og viktig.

Men at det ble Fritt Ukraina var litt tilfeldig.

– Det begynte med at leste om Fritt Ukraina i Dagens Næringsliv. Da sa jeg: Dette her kan jeg tenke meg å være med på! Jeg tok kontakt, og ikke lenge etter var jeg på min første tur som frivillig.

Yrjar Garshol mener Fritt Ukraina jobber riktig ved at det er de militære styrkene som melder inn behov, deretter skaffer organisasjonen det de makter å skaffe hjemme i Norge av sivilt materiell. 

– Da sender vi det som virkelig trengs. Ikke det vi tror de trenger. Dette vet jeg fordi jeg har treffer mottakere selv. Å møte de direkte er en sterk motivasjonskilde for meg. Vi føler kanskje at vi gjør så lite, at det liksom ikke monner, men på disse turene innser vi at det betyr mye.

– Har det hendt at du føler deg utrygg?

– Nei. Vi har god sikkerhet rundt disse turene. Vi er forsiktige og ligger lavt. Alt blir tatt på høyeste alvor. Organisasjonen har tatt sikkerhet skikkelig på alvor med gode rutiner og et kvalitetssikret. Vi kan ikke ta lett på dette, vi er tross alt i et land med krig med blant annet omfattende overvåkning og elektronisk krigføring.