Hopp til innholdet
Hjem » Utstyret

Utstyret

Her er utstyret som Fritt Ukraina anskaffer og leverer i Ukraina:

Biler

Vi leverer pickups, SUV’er og varebiler. Alle biler vi leverer har firehjulstrekk. Bilene brukes til forsyninger, taktiske operasjoner og medisinsk evakuering.

Hver bil sjekkes og utbedres av Møller Bil Norge før uttransportering – pro bono.

Budsjett for hver bil er normalt maksimalt på 100 000 kroner.

Droner

Droner sparer liv. Fremfor å sende soldater på farlige rekogniseringsoppdrag, kan ukrainerne holde utkikk med russiske troppeforflytninger via observasjonsdroner.

Dronene er sivile i sin art, men går til militær sluttbruker. Utenriksdepartementet har fått all nødvendig informasjon og dokumentasjon fra vår leverandør, Norse Asset Solutions, og har bekreftet at utstyret ikke trenger særskilt eksportlisens.

Budsjett for hver drone varierer fra 16 000 kroner til rundt 100 000 kroner.

Bekledning

På våre turer til Ukraina har soldatene gitt en unison tilbakemelding: De trenger bekledning for de tøffe forholdene ved fronten. Og de foretrekker høy, norsk kvalitet.

Fritt Ukraina har derfor prioritert vinterbekledning i våre første leveranser. Vi har hittil sendt utstyr som kan kle opp tre fulle infanteribrigader med norsk vinterbekledning, og Aars AS har donert 4000 Alfa-sko av høy kvalitet til Fritt Ukraina. Disse er overlevert enheter ved Bakmuth-fronten.

Et sett med baselayers og ullundertøy koster rundt 600 kroner. Høykvalitets terrengsko har en pris på rundt 2000 kroner.

Generatorer

Store deler av Ukraina har vært mørklagt på grunn av russisk terrorbombing. Ukrainas sivilbefolkning trenger hver eneste generator de kan få.

Behovet for generatorer er også stort på fronten. Særlig stillegående generatorer er ettertraktet, da de kan brukes helt fremme i skyttergravene eller på oppdrag bak fiendens linjer.

Fritt Ukraina har levert alt fra små felt-generatorer til store, industrielle generatorer. Vi jobber også med å få levert store gassdrevene LNG-motorer som kan gi strøm til hele byer.

En god feltgenerator har pris på mellom 8000 – 20 000 kroner. Har du andre, større generatorer som kan doneres bort, kan vi sørge for rask forsendelse til Ukraina.

Samband og medisinsk utstyr

Ukraina trenger sårt tilførsel av kryptert samband. Motorola har gode systemer som gir ukrainerne mulighet til å kommunisere på fronten uten at russerne avlytter dem.

Fritt Ukraina leverer samband som skaffes for 5000 – 9000 kroner.

Øvrig feltutstyr som er levert:

* Hjertestartere
* Hånd- og fotvarmere
* Varmetepper for bruk ved kritisk skade
* Turnikeer

Transporten

Kontrollen