Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Ny leveranse på plass: Sterke inntrykk i Ukraina

Ny leveranse på plass: Sterke inntrykk i Ukraina

Fire dager, 2000 kilometer, og inntrykk som kommer til å sitte i for livet. Carl Johansen, Torbjørn Seljevoll og Lars Erik Svanekil er tre av deltakerne som nå er tilbake i Norge etter en uforglemmelig tur til Ukraina og Lviv for å levere biler og utstyr.

– Titusener av sivile og soldater er drept. Ukraina er i dag det mest minelagte landet i verden. Millioner er drevet på flukt og har fått livene sine ødelagt. Mangel på vestlig støtte gjør at Putins drapsmaskin rykker frem. Det kan vi ikke la skje, sier Johansen.

«Vi lever et dobbeltliv. Krigen og det vanlige livet.»

– Folket i Ukraina kjemper for sin eksistens. Alle kjenner noen ved fronten, eller de har mistet et eller flere familiemedlemmer. Krigen er overalt — militært, økonomisk, kulturelt og mentalt. Som guiden vår Halia sa: «Vi lever et dobbeltliv. Krigen og det vanlige livet.»

Kompaniet til den falne soldaten venter på bårebilen under en soldatbegravelse i Lviv. Foto: Fritt Ukraina.

Ikke den eneste som måtte tørke en tåre

Under besøket i Lviv overvar deltakerne også begravelsen for en fallen soldat.

– Det ga sterke inntrykk å fordøye, sier Torbjørn Seljevoll. Han har hatt et sterkt engasjement for Ukraina siden fullskalainvasjonen i 2022.

Begravelsen var i «Church of the Most Holy Apostles Peter and Paul» i Lviv. Medsoldater stod æresvakt og tilskuere gikk ned på kne for å vise den siste ære når kisten ble båret inn i kirken.

– Jeg var ikke den eneste i reisefølget som titt og ofte måtte bruke håndbaken for å tørke en tåre, sier Seljevoll.

Foto: Fritt Ukraina

Krigskirkegården i Lviv

I tillegg til å levere biler og utstyr besøkte de også æreskirkegården som ligger sørøst i byen. Det ga sterke inntrykk å fordøye.

– Det var sterkt å se døtre på mine barns alder som våket over farens grav, sier Lars Erik Svanekil.

Siden 24. februar 2022 har området blitt til en militær gravlund. På grunn av det store antallet drepte soldater så må gravlunden stadig utvides. «Fields of Mars» er ett av flere navn brukes om stedet. Mars er krigsguden i romersk mytologi. Over 600 soldater er så langt begravd her og kapasiteten er det tidobbelte. Gravene er dekorert med bilder av avdøde og utallige ukrainske flagg.

Det er sterke inntrykk å fordøye når barn, ektefeller og familie samles ved graven til sine kjære. Det å møte mennesker som gir mye, og noen som gir alt for landet sitt, er sterkt.

Natalia Bobonich, Iryna Dadak og Lila Demska foran gravene til sine ektemenn på Lytsjakiv-kirkegården. Foto: Carl Johansen.

– Vi kommer ikke til å gi dere opp

Denne gangen var transporten på til sammen ni kjøretøy i form av pickups, varebiler og en ATV. I tillegg til kjøretøy bestod leveransen også av både ovner, droner, kommunikasjonsutstyr og annet kritisk utsyr. 

Carl Johansen vil takke et flott og dedikert reisefølge på turen. Spesielt vil han nevne varaordfører i Lviv Serhiy Kiral og Irene Avetisian i partnerorganisasjonen People’s Self-Defense Lviv.

– Ukrainerne vi møtte utviste en menneskelig verdighet og et mot det er vanskelig å finne dekkende ord for. Vi kommer ikke til å gi dere opp, sier Carl Johansen.

Rune Simensen og Torbjørn Seljevoll på æreskirkegården i Lviv. Foto: Fritt Ukraina.
Falne soldater på Lytsjakiv-kirkegården. Foto: Carl Johansen
Gruppen som deltok på denne leveransen var fra venstre: Eystein Setsaas, Alfred Bjørlo, Torbjørn Seljevoll, Ivar Broder og Carl Johansen. Bak: Taras Melnyk, Thomas Jøranstad, Lars Erik Svanekil, varaordfører i Lviv Serhiy Kiral, Irene Avetisian og Rune Simensen. Foto: Fritt Ukraina