Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Ny donasjon fra advokatene hos Elden Advokatfirma

Ny donasjon fra advokatene hos Elden Advokatfirma

Johan Kvandal fra Elden Advokatfirma overleverer biler til representant fra GUR i Ukraina. Foto: Anne-Marie Gulichsen

Donasjonen ble til etter initiativ fra partner Einar Brask hos Elden Advokatfirma. Tidligere i år donerte han sin egen bil til Ukraina og kjørte den selv nedover.

Advokatfirmaet Kluge, der Peter Frølich jobber, har tidligere donert en betydelig sum til Fritt Ukraina. Etter Ukrainaturen med sin egen bil ble Einar Brask inspirert til å starte en innsamling også blant sine egne kolleger hos Elden Advokatfirma.

Vennskapelig konkurranse mellom rivaliserende advokatfirma

Brask tok derfor kontakt med alle partnerne i Elden Advokatfirma. De utfordret seg selv og resten av kollegene til å matche donasjonen fra konkurrentene i Kluge.

Mange av partnerne hos Elden Advokatfirma jobber med strafferett på offentlig salær, som er langt lavere enn forretningsadvokatene hos Kluge.

Kollegene tok umiddelbart utfordringen.

Les også: Einar donerte sin egen bil til Ukraina – starter innsamling

Anne-Marie Gulichsen og Johan Woo Kvandal fra Elden Advokatfirma overrekker biler til representant fra Ukrainas 117th brigade. Foto: Fritt Ukraina

Donerte to biler

På kort tid resulterte innsamlingen i to biler som ble kjørt ned av Anne-Marie Gulichsen og Johan Woo Kvandal selv. De er begge advokater og partere hos Elden Advokatfirma.

– Min holdning er at jeg mener at dette er en statlig oppgave og vi må kunne forvente bedre av våre og andre europiske ledere. Det burde ikke være nødvendig med det arbeidet som Fritt Ukraina gjør, sier Gulichsen.

Anne-Marie Gulichsen foran monumentet over Ukrainas nasjonalpoet Taras Shevchenko i Lviv.

– Jeg har over tid ønsket å bidra, men det føltes overraskende meningsfullt og givende å få være med på flere deler av prosessen; både det å gi, transport og overrekkelse. Møtene med menneskene var sterke og gav umiddelbar inspirasjon til videre bidrag, sier Johan Woo Kvandal.

Skryter av Fritt Ukraina

Anne-Marie Gulichsen arbeider primært med strafferett og har spesialkompetanse innen menneskerettigheter og prosessoppdrag for domstolen.

– Det burde ikke være nødvendig at de som kjemper for Ukraina sin frihet skal bruke tid på å møte oss. Det burde ikke være nødvendig at ildsjeler i Ukraina skal vie seg til dette på fulltid, sier hun.

– Når det er sagt så gjør Fritt Ukraina og søsterorganisasjonen i Ukraina er fantastisk arbeid. Det er lett å distansere seg fra konflikten, særlig nå som den har pågått over tid og media fylles med stadig nye kriger og overgrep mot sivile, sier Gulichsen.

Hun synes det er viktig at vi stadig blir minnet på at det foregår en krig i Europa – for mange er det første gang i deres levetid.

Fra venstre: Morten Køpke, Johan Kvandal, Erik Bjørndal, Anne-Marie Gullichsen og Thomas Jøraandstad sammen med en representant fra GUR. foto: Fritt Ukraina

Mennesker dør for rettighetene vi tar for gitt

– Mennesker kjemper og dør for retten til å ha et fungerende demokrati, sier hun.

Som del av arbeidet hos Elden Advokatfirma jobber Gulichsen også med Den europeiske menneskerettsdomstolen – EMD.

Johan Woo Kvandal fra Elden Advokatfirma på æreskirkegården i Lviv. Foto: Anne-Marie Gulichsen

– Det var også veldig spennende å se hvor mye ledelsen i Ukraina har klart å utrette på to år i kampen mot korrupsjon. For oss som jobber med EMD er det kjent at Ukraina fortsatt har sine utfordringer. Å se hvordan de tar tak i ting og fokuserer også på fremtiden er inspirerende, sier Gulichsen.

– Å se graver bli forberedt for neste ukes fallende er hjerteskjærende. Mennesker dør for de samme rettighetene som vi tar for gitt. I Europa. I 2024, sier hun.

I Lviv besøkte de den stadig voksende æreskirkegården for falne soldater.

– Å kjøre en bil blir så alt for lite, men jeg håper at det betyr noe for de som kjørte videre med bilene at vi fortsatt er her og ikke har glemt deres ofre, selv om politikerne er for opptatt med fremtiden til å tenke på livene til de som er ved fronten akkurat nå. En langsiktig plan hjelper ikke dem, men forhåpentligvis gjør Fritt Ukraina det, sier Anne-Marie Gulichsen.

Transport nummer 37

Donasjonen fra Elden Advokatfirma var del av Fritt Ukrainas transport nummer 37.

Totalt fem kjøretøy ble overlevert til soldatene i Ukrainas militære etterretningstjeneste – GUR. Soldatene tilhører en avdeling som bruker droner og avansert teknologi i kampen mot Russland.

Morten Køpke, Irene Avetisian fra Peoples Self Defence Lviv, Anne-Marie Gulichsen, Thomas Jøraandstad og Johan Kvandal sammen med soldater fra GUR og representant fra Peoples Self Defence Lviv.