Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Sjur og Jahn samler inn til kjøle-/frysebil til Ukraina

Sjur og Jahn samler inn til kjøle-/frysebil til Ukraina

Sjur Herheim og Jahn Brusdal

En av utfordringene i Ukraina er å frakte døde soldater hjem fra fronten. Nå har Sjur Herheim og Jahn Brusdal Eriksen startet en innsamling for kjøle-/frysebil til Ukraina.

Pengene som samles inn vil primært gå til kjøp av en kjøle/frysebil. Dersom det blir midler til overs etter bilkjøpet, vil organisasjonen stå fritt til å bruke disse på annet nødvendig utstyr eller kjøretøy som skal sendes til Ukraina.

Ingen måte å kjøle ned likene på

– Å støtte innsamlingen til en kjøle/frysebil som skal brukes til humanitært arbeid langs fronten i Ukraina, er en handling som virkelig kan utgjøre en forskjell, sier Sjur og Jahn.

Krigen har påført landet enorme lidelser, og mange familier har mistet sine kjære i kampene. Dessverre er det mange steder hvor det er vanskelig, om ikke umulig, å hente ut og ta vare på de døde på en verdig måte.

– En kjøle/frysebil vil gjøre det mulig å transportere falne under mer verdige og respektable forhold, og sikre at de kan overleveres til familiene for en verdig begravelse. Dette er en viktig del av både helingsprosessen og kampmoralen til befolkningen, sier de.

Les også: Ukraina mangler likbiler: – Ingen måter å kjøle ned likene på

Sjur Herheim og Jahn Brusdal Eriksen samler inn til kjøle-frysebil til Ukraina

Det haster

Ved å støtte dette initiativet, bidrar du direkte til å gi mennesker den respekten de fortjener. Din støtte vil gjøre en reell forskjell for de pårørende, og være et sterkt signal om solidaritet og medmenneskelighet i en tid der det trengs som mest.

– Hver donasjon, uansett størrelse, bringer oss et skritt nærmere målet om å tilby en verdig behandling til de som har mistet livet i denne tragiske konflikten, sier de.

Nå er det 37 grader i Mykolaiv.

– Det alt for varmt. Desto viktigere er det at innsamlingen skjer så raskt som mulig og vi får levert snarest, sier Jahn Brusdal Eriksen.

En mer verdig transport av soldatene på deres siste reise hjem

I sommermånedene er temperaturen høy og transporttiden kan være lang fra fronten og tilbake til familien og hjemstedet der de døde soldatene skal begraves.

– Et ønske fra oss er kjølebiler eller helst frysebiler. Det vil en mer verdig transport av soldatene på deres siste reise hjem, sier Irene Avetisian. Hun er kontaktperson hos Fritt Ukrainas samarbeidspartner Peoples Self Defence Lviv.

Irene Avetisian er koordinator for Peoples Self Defence Lviv
Irene Avetisian er koordinator for Peoples Self Defence Lviv. Foto: Lars Bugge Aarset

Tenk om det var oss?

Både Sjur og Jahn bor i Bergen, de reiser gjerne både på trening, jakt, klatring og ski sammen. Jahn jobber som geolog i MVest Energy mens Sjur er sektorleder i Bergen Engines.

– Ukraina trenger all støtten de kan få, og dette er en krig som er viktig både for Europa og for Norge, sier Sjur. Vi engasjerer oss i dette fordi det er viktig å vise solidaritet med en befolkning som kjemper for retten til å forsvare sitt eget land og leve i fred. Hver dag er det mange modige kvinner og menn som ofrer alt for landet sitt. Skulle noen av dem falle i strid, er det avgjørende at de får en verdig gravferd – noe en frysebil gjør mulig. Selvfølgelig skal vi bidra. Tenk om det var oss, legger han til.

Jahn har nylig vært med på en transport til Ukraina, og Sjur tar gjerne en tur nedover han også hvis han får mulighet.

– Vi i Fritt Ukraina takker inderlig for dette initiativet som svarer ut en direkte forespørsel. Det vil være en ære å bistå denne leveransen på en av våre konvoier og håper initiativtakerne selv ønsker å levere, sier generalsekretær Natalia Antonia Golis i Fritt Ukraina.

Les også: Livet til Irene (36) ble snudd på hodet da krigen brøt ut.

Takk for din støtte!

Slava Ukrajini!