Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Månedens støttespiller: Stian Michael Øybost

Månedens støttespiller: Stian Michael Øybost

Stian Michael Øybost. Foto: Privat

Biloppretter Stian Michael Øybost fra Førde meldte seg først inn i Fritt Ukraina, så støttet han med mer penger, deretter ble han med på transport til Ukraina.

-Stian sin raushet, ønske om å bidra og engasjement er beundringsverdig. sier generalsekretær Natalia A. Golis i Fritt Ukraina.

I tiden før den russiske fullskalainvasjonen av Ukraina den 24. februar 2022, vokste spenningen globalt, med russiske styrker samlet langs grensen og urealistiske krav fra Putin rettet mot NATO. Dette skapte frykt for at flere land med eksisterende konflikter kunne se invasjonen som en mulighet til å starte sine egne kriger.

Imponert av kampviljen

Som mange andre, fryktet Stian Michael Øybost.at Ukraina ville bukke under for Russlands antatte militære overlegenhet.

– Eg frykta verkeleg at dette skulle gå dårleg for Ukraina, gitt Russlands overmakt, sier han.

Men til alles overraskelse viste Ukraina en bemerkelsesverdig motstandskraft.

Etterfylling av kjølevæske et sted i Polen. Per Christian Johanessen, Erik Bjørndal, Ove Liaas og Stian Michael Øybost. Foto: Fritt Ukraina

– Det var imponerande å sjå kampviljen hos folket, og korleis Pravda ølbryggeri gjekk frå å produsere øl til å lage molotovcocktails for å forsvare Kyiv, fortsetter han.

Da Vesten og NATO begynte å diskutere hvordan de skulle reagere, ble det til slutt besluttet å sende defensivt materiell til Ukraina. Øybost uttrykker sin frustrasjon over denne beslutningen.

– Ka faen? (beklager språkbruken) Joda, det er vèl så viktig med defansivt materiell som offansivt, men ein kan ikkje vinne med det, sier han med tydelig engasjement.

-Ein må jo vere blind for å ikkje innsjå alvoret i situasjonen, legger han til, og understreker hvor farlig det er å la Russland fortsette sin uprovoserte aggresjon.

Skuffet over Norges rolle

Zelenskyjs innsats for å sikre støtte fra Vesten har imponert Øybost.

– Zelenskyj har imponert meg stort med sitt utrettelege pågangsmot og arbeid for å få Vesten til å hjelpe sitt land og sitt folk, seier han.

Øybost mener at uten Zelenskyj ved roret, kunne situasjonen for Ukraina vært langt mer alvorlig.

– Eg gløymer aldri deira tidlege bøn til oss i Vesten, med video av øydeleggelsar, såra og drepte mennesker, der budskapet var “Close the sky over Ukraine”. Det var utruleg sterkt og frambringer tårer den dag i dag, og som attpåtil auka frustrasjonen min. Kva er problemet med å kunne bidra med utstyr som faktisk kan utgjere ein forskjell?, spør han.

Når det kommer til Norges rolle, er Øybost kritisk.

– Vi i Norge har som kjend sopa inn minst 1500 milliardar kroner på gassalg til land i Europa som har vesentleg dårlegare økonomi og levekår enn oss. Noreg burde gjort meir for å hjelpe Ukraina, sier han.

Inspirert av Ukrainapodden

Foto: Fritt Ukraina
Nina Aalen Dørre, Ove Nyaas, Per Christian Johanessen og Stian Michael Øybost, Foto: Fritt Ukraina

Gjennom sin søken etter mer informasjon om krigen, kom Øybost over Ukrainapodden, hvor han fant stor verdi.

– Eg kjenner meg godt igjen i Jørn Sund-Henriksens frustrasjonar og meninger, sier han, og nevner spesielt inspirasjonen han fant i Peter Frølichs arbeid med Fritt Ukraina.

– Dette var første gang eg høyrte om Fritt Ukraina, og det inspirerte meg til å bidra, sier Øybost, som ikke lot en beskjeden biloppretterlønn hindre ham i å donere. Stian har donert over 20 000 kroner til Fritt Ukraina, uten at han legger vekt på dette selv.

– Det er betre å hjelpe litt enn å ikkje hjelpe noko, legger han til.

Engasjementet hans førte til en invitasjon til en kunstutstilling og veldedighetsmiddag i Bergen, arrangert av Fritt Ukraina.

– Eg takka ja til å delta, og der fekk eg møte fleire medlemmer av organisasjonen, forteller han.

Underveis i arrangementet ble han spurt om han ønsket å bidra ytterligere, noe han selvfølgelig svarte ja til.

– Eg fekk seinere vere med å frakte bilar frå Vestlandet som skulle videre til Ukraina, og til mi store overrasking vart eg spurd om å delta i eit leveringsoppdrag til Ukraina, sier Øybost, som uttrykker stor takknemlighet for tilliten han ble vist.

Sterke inntrykk

Turen til Ukraina gjorde et dypt inntrykk på Øybost.

– Det var ein tur utan sammenligning, fylt med sterke inntrykk av både glede og sorg, sier han.

Overlevering av utstyr hos Peolples Self Defence Lviv. Foto: Fritt Ukraina

Han beskriver følelsen av ærefrykt og respekt da han møtte soldater som kjempet for landet sitt, og den takknemligheten de viste.

– Det var ein ubeskriveleg god følelse å få vere med og bidra, forteller han.

Et av de sterkeste øyeblikkene opplevde han på Mars Field i Lviv, hvor han besøkte gravene til falne soldater.

– Det var vondt å gå der mellom gravane, med følelsen av sterk sorg, sier Øybost.

Han forteller også om en rørende avskjed med en fallen soldat, ledet av Lvivs trompetspiller Yaroslav Simkiv.

– Dette var kanskje det som gjorde sterkast inntrykk på meg, ein vakker men samtidig trist avskjed, forteller han.

Gjennom sitt engasjement har Øybost fått et dypere innblikk i lidelsene som det ukrainske folket utsettes for.

– Eg har stor sympati med Ukraina og stor respekt for deira kamp og oppfordrer alle til å bidra til å hjelpe Ukraina. Saman skal vi hjelpe Ukraina til siger!, sier han.

Samboeren sponset powerbanks

Stian har vokst opp på en gård i en liten bygd kalt Svarthumle i Sogn og Fjordane.

– No bur eg i Førde i lag med sambuar og hund. Eg jobbar som bilopprettar. Det er eit variert yrke og no i august har eg faktisk vore 18 år i skadebransjen, så bilinteressen har vore der heile tida, sier han.

Ellers liker han å reise, se nye plasser og prøve lokal mat med lokal drikke, whisky og bøker.

– I forbindelse leveringsoppdraget eg var med på til Ukraina, hadde eg eit ønske om å kjøpe inn eit knippe powerbanks som gåve til soldatane. Eg nevnte dette for sambuaren min, og sa at eg gjerne skulle hatt ein sponsor til å hjelpe meg med innkjøp, og det endte med at ho vart sponsoren min. Då vart ho på ein måte ufrivillig frivillig, så stor takk til henne, legger han til.

Skryt fra generalsekretæren

Kjetil Dørre, Nina Aalen Dørre, Natalia Golis, Morten Møller og Stian Michael Øybost. Foto: Fritt Ukraina

– Stian sin raushet, ønske om å bidra og engasjement er beundringsverdig. Han er et levende bevis på støtten og handlekraften som ligger i Norge, sier generalsekretær Natalia A. Golis.

Fritt Ukraina er avhengig av alle donorer og støttespillere. Både store bedrifter og privatpersoner.

– Det er summen av alle donasjoner som gir oss muskler til å levere måned etter måned til de som kjemper for friheten ved fronten, sier Golis. Det er summen av all støtte, både på statlig nivå, av alle de humanitære organisasjoner og av enkeltmennesker, som gjør Ukraina forblir et fritt demokrati, sier hun.

– Det er bedre å gi litt, enn å bare mene mye. Stian er et eksempel på dette, og vi takker han enormt for hans innsats for ukrainerne, sier hun.

Fritt Ukrainas transport nummer 33

Stian var med på Fritt Ukrainas transport nummer 33. Leveransen bestod av blant annet pickups, varebiler, skjermer, verktøy, ecoflow powerbanks, ryddesag, generator, transformator, droner, klær og hjelmer.

Fritt Ukrainas transport nummer 33. Stian Michael Øybost nr fire fra venstre. Foto: Fritt Ukraina
Fritt Ukrainas transport nummer 33. Stian Michael Øybost nr fire fra venstre. Foto: Fritt Ukraina